Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(феб 26, 2021)
Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да су се лидери Европске уније сагласили о неопходности увођења сертификата о вакцинацији.
   |    (феб 18, 2021)
Јенс Столтенберг сматра да НАТО треба да постане платформа за политички дијалог „свих држава које са земљама алијансе имају иста размишљања“. Овоме је додао: да те земље треба да се заједно са НАТО супротставе Русији и Кини.
   |    (феб 18, 2021)
Србији неће бити понуђен ни „смоквин лист“ да се одрекне Косова, каже Срђа Трифковић, спољнополитички уредник часописа „Хрониклс“, поводом изјаве бившег команданта НАТО, генерала Веслија Кларка да је „узајамно признање Србије и Косова“ званична политика америчке администрације и да ће Београд пре или касније морати на то да пристане.
   |    (феб 18, 2021)
Ова изјава долази усред све веће забринутости да су постојеће вакцине мање ефикасне против јужноафричког и бразилског соја короне.
   |    (феб 18, 2021)
Новинарка објаснила шта тачно значе речи Лаврова о прекиду односа између Русије и ЕУ. Русија мора да искористи шансу која јој се указала и да промени формат односа са Европском унијом, који су одавно изгубили смисао и корист.
   |   

МЕКЕЈН: ВУЧИЋ СЕ ОДЛИЧНО ОДУПИРЕ РУСИЈИ, ПОМОЋИ ЋЕМО МУ ДА ТАКО И НАСТАВИ

Србија је од периода сукоба на простору бивше Југославије напредовала, посебно последњих година под владом актуелног премијера Александра Вучића, изјавио је сенатор Џон Мекејн који сматра да САД званичном Београду може да пружи помоћ у економском развоју и на путу европских интеграција.

„Србија је постигла велики напредак и има снажног лидера, премијера Вучића. Земља се тренутно суочава са огромним изазовима, због прилива избеглица“, каже Мекејн који мисли да наша земља добро излази на крај са тим, али је то, каже, нешто што, очигледно, не може да се настави“.

У интервјуу Гласу Америке, Мекејн каже да Србија такође улаже напоре у одржавање мирнијих односа са суседима на Балкану, тако да је „далеко догурала у последњих 10 до 15 година, нарочито под владом актуелног премијера“.

Оценивши да су односи САД и Србије „значајно побољшани“, Мекејн каже да је Србији вероватно потребна већа помоћ у светлу избегличке кризе с којом се суочава.

Потребно је, додао је, да се даље интегрише у европску заједницу, али, када се узме у обзир целокупни Балкан, може се рећи да је од периода сукоба, Србија напредовала, посебно последњих година.

Упитан какву помоћ Србија може да очекује од САД, када је реч о решавању проблема прилива избеглица, Мекејн каже да САД Србији могу да помогну у томе, али и да јој пруже економску помоћ, те да, како је рекао, заједно са Европљанима олакшају њену интеграцију у Европску унију.

Упитан да ли је одржива позиција Србије да одржи неутралност и да настави да балансира између Запада и Русије, те да може да има споразуме и са НАТО-ом и са Москвом, Мекејн каже:

„Мислим да се премијер Вучић одупире руском притиску. Руски притисак је различит од америчког. Ми не желимо ништа од Србије, само хоћемо да постане земља одрживе демократије, док Русија жели да има доминантан утицај, што знатно отежава ствари“.

Мекејн каже да разуме да је притисак Русије веома велики, те да премијер Србије мора да буде опрезан.

А на питање да ли Србија може да остане неутрална, Мекејн каже да ће то, у многоме, имати везе са „акцијама Владимира Путина“:

„Велики део притиска, који Путин врши на Србију, је повезан са медијима, информацијама, пропагандом. Мораћемо томе да се супротставимо, и Србија и Сједињене Државе“, сматра Мекејн који мисли да у Србији, уопште, постоји добро мишљење о Американцима.

Мекејн, наиме, истиче да и даље постоји одређено огорчење због сукоба, али се може рећи да је Србија данас у далеко бољој ситуацији него што је била тада, те да српски народ треба да зна да му САД помажу и да је економији Србије потребна помоћ.

Говорећи о решењу проблема мигрантске кризе, сенатор наводи да није сигуран колико добро САД могу да реше то питање јер је оно, како сматра, више европско.

Сједињене Америчке Државе би, каже, могле да помогну више у хуманитарним и другим аспектима када је о мигрантској кризи реч.

„Да су Сједињене Државе уклониле Башара ал-Асада с власти и одржале контролу над ситуацијом у Ираку, не бисмо се суочавали са актуелном избегличком кризом. Због тога Сједињене Државе имају обавезу да помогну колико год је то могуће, када је реч о последицама наших неуспеха“, каже сенатор.

(Правда)

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

98187093 262121271815911 5764122891809456128 n

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ЈА ВОЛИМ СРБИЈУ