Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(дец 13, 2019)
САД планирају да у Србији створе инвестициони фонд за финансирање локалних медија, наводи се у саопштењу који је објавила Америчка агенција за међународни развој (УСАИД). Према званичницима ове владине структуре, подршка медијима у Србији је неопходна да би се ојачала евроатлантска интеграција земље.
   |    (дец 12, 2019)
У Русији влада контролише финансијски систем и има доминантан (али не потпун) утицај на медије. У САД и Европи финансијски интереси контролишу већину медија (осим неких алтернативних медија) и имају готово потпуну контролу над владом.
   |    (дец 12, 2019)
Прослављени српски режисер Емир Кустурица рекао је да је код лидера СДА Бакира Изетбеговића, који је критиковао њега и нобеловца Петера Хандкеа, присутна „љубав према мржњи“ и истакао да је чак и Нобелова награда постала део антисрпског дискурса.
   |    (дец 12, 2019)
Могућност да Турска интервенише у Либији, на страни владе из Триполија, показује да је на делу стварање нових савезништава у источном и централном Медитерану. Међутим, то би могло да изазове опасну конфронтацију у региону Средоземља.
   |    (дец 12, 2019)
После трогодишње судске битке, Вашингтон пост је објавио поверљиве владине документе који откривају како су у последње готово две деценије амерички председници и војни и цивилни званичници лагали и обмањивали јавност о неуспеху рата у Авганистану, у којем се, истичу светски медији, потрошило преко хиљаду милијарди долара и у којем су погинуле десетине хиљада војника и цивила.
   |   

АМЕРИЧКИ ОФИЦИР: САД ПОСТАЈУ ВОЈНО СЛАБИЈЕ ОД РУСИЈЕ

САД  уопште нису војно тако моћне као што је то оценио Барак Обама у својој последњој посланици о стању у земљи у којој је навео да САД имају „најмоћнију војну силу у историји – објавио је „The National Interest“.

Аутор коментара је Данијел Дејвис, амерички високи официр који је био члан команде трупа САД у Авганистану. Он прво указује:

„Многима у САД се чинило да је операција „Бура у пустињи“ помогла Американцима да коначно победе своје комплексе, укључујући „вијетнамски синдром“, и да је учврстила земљу у улози једине војне суперсиле. Али, када су утихнуле прославе победе на Ираком Садама Хусеина – осећаЈ гордости изродио се у одбијајућу охолост која сада чак штети здрављу нације“.

Дејвис је уверен да однос Пентагона према опремању оружаних снага новим оружјем најбоље илуструје карактер претње: „Наш војни систем је – као што потврђују и официјелни подаци – запуштен, неефикасан и расипнички. А све је, ако се ствари сагледају шире, много озбиљније, па је већ и национална безбедност САД већ под ударом“.

Централни део Дејвисове анализе формулисан је овако: „Импозантна разлика у војним потенцијалима између САД и других земаља – сада се смањила до статистичке грешке. Хендикеп позиција других се истопила и то је Американцима већ показала Русија која је створила универзалну борбену платформу „Армата“. Наши „Борбени системи будућности“ такође су предвиђали унификовану гусеничну платформу за осам типова оклопних борбених возила. На то је за десет година потрошено 20 милијарди долара, али ни једна идеја није била реализована. А Русија је све то одрадила за шест година“.

Дејвис је додао: „Нови руски тенк на тој платформи, Т-14, у најмању руку је једнако непробојан и моћан као наш „Абрамс“ који би 1991. – у дуелу један на један – победио сваки други тенк, а сада је та предност нестала“.

Дејвис је, на крају, потражио и одговор на питање: зашто је Москва успела, а Пентагон није? Његов закључак је овај: „Америка постаје војно слабија од Русије умногоме због саморазорне надмености која је била један од плодова ирачке кампање. Сада за њу плаћамо цех“.

(Факти.орг)

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ГАЗЕТА ПРОМО ВИДЕО