Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(јул 17, 2020)
Амерички Стејт департмент намерава да издвоји финансијску помоћ за непрофитне организације које ће помоћи „јачању веза“ између грађана Србије и Сједињених Америчких Држава, а такође олакшати улазак земље у Европску унију, наводи се у документу Стејт департмента, у које је имао увид РТ.
   |    (јул 17, 2020)
Резолуција о Сребреници, чији је предлог представљен у америчком Конгресу служи како би Бошњаци сачували улогу једине жртве грађанског рата у БиХ и истовремено, како би Американци оправдали своју улогу у том рату.
   |    (јул 10, 2020)
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган потписао је данас декрет којим Аја Софија постаје џамија након што је суд поништио одлуку власти из 1934. године којом је та грађевина постала музеј.
   |    (јул 03, 2020)
Земљиште поред Фоче је само једна од 17 локација у РС, коју би Армија БиХ, уз помоћ Уставног суда, да укњижи на своје име, са идејом да једнога дана уз Дрину, стационира и НАТО као сталну војну претњу Србији.
   |    (јул 03, 2020)
Министарство здравља је одобрило још један руски лек против вируса корона на основу фавипиравира, под трговачким називом арепливир. Први авифавир је одобрен крајем маја, а клиничка испитивања су започета тек у априлу.
   |   

ЕВО КАКО СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ ПОКУШАВАЈУ ДА СРУШЕ ВЛАСТ У ВЕНЕЦУЕЛИ

У оквиру Форума за безбедност у Аспену, директор ЦИА Мајк Помпео је 20. јула 2017. године - одговарајући на питање Венецуеланке Ванесе Њуман - истакао: “Увек када наиђемо на тако велику земљу, са економским капацитетима попут Венецуеле, САД имају велики интерес да та земља буде стабилна и демократска на било који начин, због чега напорно радимо како бисмо то и остварили…

Веома смо оптимистични по питању транзиције у Венецуели, и ми – ЦИА - дајемо све од себе да разумемо динамику у Венецуели како бисмо је пренели нашем Стејт департману и другима. Прошле недеље сам боравио у Мексико Ситију и Боготи, и Колумбијцима, када говоримо о овој теми, покушавамо да помогнемо да схвате шта могу да ураде како би постигли боље резултате у свом, али и у нашем кутку света”.

Амбасада САД у Венецуели објавила 23. јул 2017. је на свом сајту алармантно упозорење везано за безбедност, у ком препоручује да се “предузме низ одговарајућих припремних мера које укључују залихе хране и воде за наредна 72 сата”. Поред тога, поменуто саопштење упозорава да се протести на различитим локацијама и у различито време, а који су окарактерисани као мирни, “могу претворити у сукоб и ескалирати у насиље.”

У саопштењу издатом од стране Беле куће, председник Доналд Трамп је запретио Венецуели речима: “Уколико режим Мадура буде искључив по питању избора за Уставотворну скупштину, и реши да их реализује 30. јула, САД ће по хитном поступку увести тешке економске санкције Венецуели”.

Од почетка године забележено је преко сто непријатељских изјава америчких званичника и чланова Конгреса усмерених против Венецуеле. Неке од најзабрињавајућих, а које јасно показују агресију усмерену против наше земље су:

Шеф америчке Јужне команде, адмирал Курт Тид у свом годишњем извештају о њеним активностима поменуо је 06. априла 2017. Венецуелу у свом писаном сведочењу пред Комитетом оружаних снага Сената:

 “Генерално говорећи, регион је стабилан, иако се јаз између очекивања јавности и перформанси владе манифестује у социјалним протестима, најчешће против корупције и лошег управљања јавним ресурсима… Венецуела ће наредне године доживети значајну нестабилност, због великих несташица хране и лекова, трајне политичке неизвесности и погоршања економске ситуације. Пораст хуманитарне кризе у Венецуели могао би временом изазвати одговор у региону”.

Иако није говорио о конкретним акцијама, а и порицао је планирање било каквих акција против Венецуеле, веома је важно да годинама после Келијевих навода о могућој “хуманитарној кризи” и интервенцији у Венецуели, Тид то наводи као чињеницу.

Дана 06. јуна 2017. године, амбасадорка Сједињених Америчких Држава у Организацији Уједињених Нација Ники Хејли одржала је у Женеви панел-дискусију под називом „Људска права и демократија у Венецуели”, чији је циљ био напад на ову земљу у мултилатералним оквирима.

Међу оптужбама гласноговорнице Владе Сједињених Држава истиче се овај опис Владе Венецуеле: „Влада Венецуеле налази се усред процеса уништавања људских права и демократије у својој земљи. Кампању коју она води карактеришу насиље и застрашивање ненаоружаних демонстраната, предузећа, грађанског друштва и слободно изабране политичке опозиције. Током последњих неколико година председник Мадуро је учврстио своју контролу над Венецуелом, претворивши ову некада напредну демократску земљу у зарђалу диктатуру...”

Дана 14. јуна 2017. године, током пријема у Поткомитету за расподелу дужности Представничког дома за државне операције, спољне операције и пратеће програме под називом „Буџет Стејт департмана за 2018. годину”, амерички државни секретар Рекс Тилерсон је на следећи начин одговорио на питање конгресмена Марија Дијаза-Баларта:

„Што се конкретно тиче Венецуеле, као што добро знате, тренутно је пред нама огроман изазов. Мислим да смо остварили значајан напредак унутар Организације америчких држава (ОАД). Наставићемо да користимо ОАД као средство за вршење притиска на режим Венецуеле да се врати свом Уставу и преко потребним изборима. Али, такође морамо да радимо заједно са опозицијом тако што ћемо јој помоћи да се уједини. Ово је до сада био један од највећих изазова зато што делује да опозиција није сложна и једногласна.”

Дана 22. јуна 2017. године, током једног разговора у Вилсон центру у Вашингтону, где је присуствовао како би говорио о “доприносу Сједињених Држава просперитету и сигурности у Средњој Америци”, амерички потпредседник Мајк Пенс је, након што је потврдио да је „Латинска Америка приоритет за САД и критична регија за америчке националне интересе”, као и да је „слобода у регији интерес Сједињених Држава” и пошто се позвао на недавно објављену нову званичну политику према Куби, у вези са Венецуелом рекао следеће:

„Будите уверени да ће Сједињене Америчке Државе наставити да подржавају међународне напоре да се поново успоставе слобода, демократија и владавина права у Венецуели све док та слобода не постане стварност.” (минут 19:00)

Дана 12. јула 2017. године, током пријема под називом “Унапређивање интереса Сједињених Држава на западној хемисфери: захтев за буџет за фискалну 2018. годину” у организацији Поткомитета Представничког дома за западну хемисферу, помоћница администратора УСАИД-а задужена за западну хемисферу, Сара-Ен Линч, говорила је о „достигнућима” мешања своје агенције у унутрашња питања Венецуеле:

 “Да, активни смо у Венецуели. Радимо са невладиним организацијама грађанског друштва, од којих 4 имају седиште у Сједињеним Државама, док је између 30 и 35 њих из Венецуеле. Наставићемо да сарађујемо са тим организацијама како бисмо повећали свест људи о ономе што се тамо догађа и нагнали их да учесталије пријављују кршења људских права, корупцију и сличне појаве. Такође сарађујемо са Народном скупштином са циљем да повећамо способности њених законодаваца, нудећи им стручно усавршавање. Поред тога, на основу свих расположивих средстава, радимо процену економске и финансијске ситуације, као и стања које се тиче прехрамбених намирница, како бисмо били припремљени и могли брзо и ефикасно да реагујемо у случају да се за то укаже прилика.”

Председник САД Барак Обама је 13. јануара 2017. одлучио да је “неопходно да се настави са националном узбуном проглашеном у извршном указу 13692, који се тиче ситуације у Венецуели:

 “У суштини, управо тај извршни указ дозвољава увођење санкција Венецуели, пошто је у њему ова земља описана као “неуобичајена и изузетна претња по националну безбедност и спољну политику Сједињених Америчких Држава”, у складу са Националним законом о ванредном стању.

Дана 12. априла 2017. амбасада САД у Каракасу издала је “Безбедносно упозорење за америчке држављане”: ускршња недеља – протести /демонстрације (од 12. до 17. априла 2017. године), у којем су детаљно и хронолошки изложене, једна по једна, све демонстрације које је тада организовала опозициона коалиција Округли сто демократског јединства (шп. MUD).

То је већ само по себи сумњиво, узевши у обзир да за упозоравање америчких држављана није неопходно објавити распоред активности које предузима опозиција.

То саопштење је такође упозоравало америчке држављане да се протести могу десити без претходне најаве, као и да се могу веома брзо развијати и резултирати насиљем. Иронично, светска јавност је осудила акције предузете за очување јавног реда и мира карактеришући их као репресивне, као да су у питању мере неадекватне за “мирне” протесте. Иначе, поменуто упозорење је скинуто са интернета.

Само током 2017. године, Сједињене Америчке Државе су у два наврата унилатерално санкционисале Венецуелу, кршећи норме међународног права.

Канцеларија за контролу имовине странаца Министарства финансија Сједињених Америчких Држава (енг. OFAC) санкционисала је 13. фебруара 2017. године потпредседника Венецуеле Тарика Ел Аисамија ставивши га на листу “посебно обележених званичника” због оптужби за трговину дрогом.

Канцеларија за контролу имовине странаца Министарства финансија Сједињених Америчких Држава је 18. маја 2017. на истој листи објавила и имена судија Врховног суда правде Венецуеле, превасходно чланова Уставног већа, због чега су против њих уведене појединачне санкције које укључују блокаду средстава и интеракцију са физичким и правним лицима у Сједињеним  Америчким Државама.

Санционисане судије су: Луис Фернандо Дамиани Трухиљо, Аркадио де Хесус Делгадо Росалес, Гладис Мариа Гутиерес Алварадо, Хуан Хосе Мендоса Ховер, Маикел Хосе Морено Перес, Цалисто Антонио Ортега Риос, Лурдес Бенисиа Суарес Андерсон, Кармен Ауксилиадора Сулета де Мерћан.

(Факти.орг)

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

98187093 262121271815911 5764122891809456128 n

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ЈА ВОЛИМ СРБИЈУ