Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(јул 03, 2020)
Земљиште поред Фоче је само једна од 17 локација у РС, коју би Армија БиХ, уз помоћ Уставног суда, да укњижи на своје име, са идејом да једнога дана уз Дрину, стационира и НАТО као сталну војну претњу Србији.
   |    (јул 03, 2020)
Министарство здравља је одобрило још један руски лек против вируса корона на основу фавипиравира, под трговачким називом арепливир. Први авифавир је одобрен крајем маја, а клиничка испитивања су започета тек у априлу.
   |    (јун 22, 2020)
Председник РФ указао да су бивше совјетске републике имале право да се одвоје, али да није било правила која би то регулисала. Навео је да су неке од њих унутар СССР добиле огромне традиционалне руске историјске територије, па одједном одлучиле да напусте Совјетски Савез. Да однесу са собом поклоном од руског народа који се ништа није питао…
   |    (јун 22, 2020)
Велика већина Американаца слабо зна и географију и историју. Неки чак и најкрупније и најважније ствари које нису далека прошлост.
   |    (јун 22, 2020)
Попут позног паганског Рима, Запад је кренуо путем без повратка. Руше му се симболички и културни темељи, док материјалне држи могућност стварања виртуелног новца
   |   

БОРБА НАТО-А ПРОТИВ ДАЕШ-А: ОБЕЋАЊЕ ЛУДОМ РАДОВАЊЕ

Најава да ће се НАТО укључити у кампању за супротстављање насилној екстремистичкој групи ДАЕШ значи да војни савез не тежи ка тактички ефикасној сарадњи са Русијом на Блиском истоку, рекли су амерички аналитичари за Спутњик.

Саопштење генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да ће се тај савез придружити војној кампањи против ДАЕШ-а неће имати никакав утицај на борбу.

У четвртак је Столтенберг на брифингу изјавио да ће Пакт пружити подршку као што су пуњење горива у ваздуху и размена обавештајних података, али да нема намеру да распореди копнене снаге.

„Не мислим да ће нова обавеза НАТО-а направити значајну разлику у борби против ДАЕШ-а“, сматра професор емеритус међународног права на Универзитету у Охају Џон Кигли.

Кигли истиче да иако је Столтенберг наговестио да је спреман да побољшава односе између НАТО-а и Русије, он је такође одбацио било какву реалну и тактички ефикасну сарадњу са том земљом у борби против ДАЕШ-а.

„Суштина његове изјаве је да ће НАТО функционисати одвојено од Русије“, каже амерички професор.

Професор међународних односа на Универзитету у Питсбургу Мајкл Бренер рекао је за Спутњик да је Столтенбергово обећање лишено било каквог ефикасног садржаја и да неће имати никакав значајан допринос кампањи против ДАЕШ-а.

„У чему је значај тог корака и који је њен могући утицај? Апсолутна нула“, истиче Бренер.

Бренер одбацује Столтенбергово обећање о разменама обавештајних података и раном ваздушном упозоравању као празно позирање.

„Ово је чисто позориште. Све чланице НАТО-а су се обавезале на пуну сарадњу пре више од три године. Дакле, апсолутно ништа ново се неће догодити“, истакао је он.

Столтенбергов коментар дошао је одмах након што је председник САД Доналд Трамп јавно критиковао европске чланице НАТО-а због одбијања да испуне своје финансијске и војне обавезе. Његова реторика о придруживању борби против ДАЕШ-а стога нема никакву суштину нити кредибилитет, тврди Бренер.

„Обећање подршке представља ’потез као мимика акције‘“, наводи Бренер.

Он критикује владе чланица НАТО-а што остају неме и одбијају да преиспитају и разговарају о томе како су њихова дејства, као што су рушење либијске власти и распиривање побуне и грађанског рата у Сирији, повећала подршку терористичким групама.

„НАТО није успео да разговара о ономе што је заиста битно: како су њихове поражавајуће акције на Блиском истоку подстакле терористичке нападе. Зашто таква дискусија није постојала ни тада ни сада?“, пита се Бренер.

Столтенберг је такође јасно истакао да Алијанса неће обезбедити додатне копнене трупе нити борбене авионе за обезбеђивање тактичке подршке у стварној борби.

(https://rs.sputniknews.com)

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

98187093 262121271815911 5764122891809456128 n

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ЈА ВОЛИМ СРБИЈУ