Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(феб 26, 2021)
Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да су се лидери Европске уније сагласили о неопходности увођења сертификата о вакцинацији.
   |    (феб 18, 2021)
Јенс Столтенберг сматра да НАТО треба да постане платформа за политички дијалог „свих држава које са земљама алијансе имају иста размишљања“. Овоме је додао: да те земље треба да се заједно са НАТО супротставе Русији и Кини.
   |    (феб 18, 2021)
Србији неће бити понуђен ни „смоквин лист“ да се одрекне Косова, каже Срђа Трифковић, спољнополитички уредник часописа „Хрониклс“, поводом изјаве бившег команданта НАТО, генерала Веслија Кларка да је „узајамно признање Србије и Косова“ званична политика америчке администрације и да ће Београд пре или касније морати на то да пристане.
   |    (феб 18, 2021)
Ова изјава долази усред све веће забринутости да су постојеће вакцине мање ефикасне против јужноафричког и бразилског соја короне.
   |    (феб 18, 2021)
Новинарка објаснила шта тачно значе речи Лаврова о прекиду односа између Русије и ЕУ. Русија мора да искористи шансу која јој се указала и да промени формат односа са Европском унијом, који су одавно изгубили смисао и корист.
   |   

НЕМАЧКА, ФРАНЦУСКА, ИТАЛИЈА И ЛУКСЕМБУРГ ТРАЖЕ ДА СЕ ЕУ ТРАНСФОРМИШЕ У – ЕВРОПСКУ ФЕДЕРАЦИЈУ

Спикери доњих домова парламената Немачке, Француске, Италије и Луксембурга  - Норберт Ламерт, Клод Бартолон, Лаура Болдрини и Марс ди Бартоломео  - заједно су иступили са иницијативом да се садашнја Европска унија трансформише у Европску федерацију. Учинили су то у форми отвореног писма „грађанима ЕУ” у којем су упозорили да је дошло време да Европска унија крене путем тешње политичке интеграције - ка федералном савезу држава”.

Текст писма први је објавио италијнски дневни лист La Stampa. А његови потписници признају да федерална Европа „наилази на моћан отпор. Међутим, они су уверени – а не треба сумњати да иза њих стоје прве фигуре у Берлину, Паризу и Риму – да „инертност неких не сме парализовати остале”.

Потписници иницијативе суштински предлажу нову варијанту „ЕУ у две брзине”. Јер, фактички иницирају формирање федералног језгра и наглашавају: „Они који нису за тешњу интеградију сада – могу јој се придружити касније”.

Уз упозорење: да је за „европски пројекат” наступио најкритичнији моменат због миграција, економских проблема, раста популарности популистичких, националистичких и ксенофобских снага и неповерења Европљана према својим властима.

Челници парламената четири земље у „отвореном писму” отворено предлажу да земље које уђу у будућу федерацију на њу пренесу већи део свог суверенитета у области екологије, енергетике, финансија, миграција и борбе против тероризма јер је деловање у њима појединачних држава неефикасно.

У овом контексту су апеловали на елите држава-чланица ЕУ да се дозволе да их паралишу страхови и забринутости повезане са „изборним циклусима”. Иницијатива се није тек тако појавила управо сада и није случајно што су иза ње стале четири од шест земаља које су основале Европску економску заједницу.

У Риму ће се 17. марта окупити председници парламената земаља ЕУ. Формално: ради обележавања јубилеја њеног формирања. Међутим, Немачка и остали поборници федерализације ЕУ вероватно су поприлично закаснили.

Француска, Холандија и сама Немачка су пред изборима који могу угрозити и само постојање ЕУ у данашњем виду. Осим тога, парламент Холандије је прихватио предлог опозиције да се изучи да ли би тој земљи одговарало да напусти еврозону. Изучавање тог питања биће под контролом Државног савета који је консултативни огран холандске владе.

(Факти.орг)

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

98187093 262121271815911 5764122891809456128 n

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ЈА ВОЛИМ СРБИЈУ