Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(апр 29, 2020)
Високи представник Европске уније Жозеп Борел је оценио да ће криза библијских размера погодити Европу и свет због епидемије корона вируса, "а земље у развоју ће изгубити све приходе, будући да је дошло до краха извоза, цене нафте и сировина, туризам је стао, исто као и дознаке економских емиграната".
   |    (апр 29, 2020)
Жеља Сједињених Држава да организују нову трку у наоружању велика је грешка и погрешна процена Пентагона и Вашингтона и сигурно ће довести до формалног и званичног настанка војног савеза између Русије и Kине.
   |    (апр 29, 2020)
Чињеница да се земљин пол помера и иде ка Русији узнемирила је многе на Западу чак и врло озбиљне научнике који у томе виде заверу Русије. Да ли сте знали да се магнетни северни пол планете Земље за две године помери за растојање између Београда и Новог Сада.
   |    (апр 22, 2020)
Амерички инвеститор и милијардер Џорџ Сорош сматра да Европска унија у циљу борбе против ковида 19 и опоравка од последице пандемије треба да предузме мере какве се обично предузимају само изузетно у кризним временима, а које подразумевају издавање и продају обвезница без рока доспећа за које није потребно отплаћивати њихову номиналну вредност.
   |    (апр 21, 2020)
Министар одбране Александар Вулин каже да су у два инцидента у мигрантским центрима, у Адашевцима и у Крњачи, војници пуцали у ваздух, како би смирили ситуацију.
   |   

ЕВРОПСКА УНИЈА ДИЖЕ РУКЕ ОД ЦЕНТРАЛНОГ БАЛКАНА!

Промене у свету, Брегзит и подизања ограда на европским границама посебно брину земље Централног Балкана. Прети ли му ребалканизација, то је била тема скупа који је одржан у Београду у организацији Центра за спољну политику. Учесници из седам земаља понудили су своје одговоре на политичке и економске изазове овог региона.

Брегзит и избор Доналда Трампа за америчког председника изазвали су земљотрес на европској политичкој сцени. Има ли у новој Европи места за Централни Балкан или му прети ребалканизација?

„Желели смо током конференције да се осврнемо на глобалне трендове, који утичу на ситуацију у региону, дакле колико ситуација и бројне кризе, којима је Европска унија заокупљена, утичу на све оно што се дешава у региону“, рекла је Александра Јоксимовић из Центра за спољну политику.

„Има један врло опасан талас скептицизма, либералног скептицизма у самом Западу. Стављам под упитник колико тај либерални модел може да преживи“, каже Бодо Вебер из Савета за политику демократизације у Берлину.

Ведран Џихић из Аустријског института за међународну политику каже да сушински, имамо једну ситуацију, која се, по њему, може описати као једна врста вакуума, брисаног простора.

„Изгубили смо нормативни узор у Европској унији, која се налази у дубокој кризи. Ни сама не зна како ће да изађе из кризе, а у суштини наших друштава нисмо направили искорак ка отворенијем, слободнијем друштву“, рекао је Џихић.

Да ли ће, заокупљена предстојећим изборима у својој главној осовини Париз – Берлин, Европска унија заборавити на Централни Балкан и успорити, па чак и зауставити процес проширења?

„Мислим да се ни једно, ни друго неће десити и то смо већ видели задњих 10 година. Било је замора од проширења, али процес је настављен, па чак и интензивиран“, рекао је Бодо Вебер.

„Оно што је највећа опасност није то да Европска унија стане с проширењем, нити да се брзо прошири, што ЕУ мисли да би било опасно и рискантно, него је највећи проблем у томе да нема ни једног, ни другог решења. Дакле, нити проширења ЕУ, нити договора. У тој ситуацији могуће су све опције“, каже Дејан Јовић са Факултета политичких наука у Загребу.

Неолиберална економија и глобализација су у дубокој кризи. Наш регион зато треба да ради на смањењу незапослености и развојању сопствених људских ресурса као предуслова за средњорочни развој, једна је од порука скупа у Београду.

Милица Увалић, професор економије Универзитета у Перуђи сматра да је важно применити фокусиранију индустријску политику, која би у ствари, како каже, мислила и о квалитету страних инвестиција. Она пита зашто подржати стране инвеститоре, а не домаће.

Развој Централног Балкана је више него икада у рукама региона, поручују учесници скупа, али и додају да нас Европа ипак неће оставити на цедилу.

(РТС)

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

98187093 262121271815911 5764122891809456128 n

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ЈА ВОЛИМ СРБИЈУ