Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(јан 16, 2020)
НАТО тренутно не поседује средства противракетне одбране која би могла да се супротставе руском систему „Искандер М“ због његове покретљивости, малих димензија и могућности да користи две врсте ракета, сматра војни стручњак Дмитриј Дрозденко.
   |    (јан 16, 2020)
Стручњаци Роскосмоса осмислили су начин како да онемогући другим земљама да преко сателита шпијунирају активности на њеној територији, саопштено је из ове руске свемирске агенције.
   |    (јан 16, 2020)
Цариградски патријарх Вартоломеј решио је да забије нож у леђа Српској православној цркви „легализацијом раскола у Северној Македонији“, одлучивши да се стави у функцију политичких елита које користе религију у својим играма, изјавио је портпарол Московске патријаршије Владимир Лејгода.
   |    (јан 16, 2020)
Државна дума Русије је за новог премијера Руске Федерације именовала Михаила Мишустина.
   |    (јан 16, 2020)
Владимир Путин предложио је велике уставне измене, а један од кључних предлога је приоритет националног права над међународним. Експерти објашњавају да је логично да у Русији руски закони буду изнад међународног права, с обзиром да у једној сувереној држави туђе норме не треба да буду јаче од закона те земље.
   |   

ЕВРОПСКА УНИЈА ДИЖЕ РУКЕ ОД ЦЕНТРАЛНОГ БАЛКАНА!

Промене у свету, Брегзит и подизања ограда на европским границама посебно брину земље Централног Балкана. Прети ли му ребалканизација, то је била тема скупа који је одржан у Београду у организацији Центра за спољну политику. Учесници из седам земаља понудили су своје одговоре на политичке и економске изазове овог региона.

Брегзит и избор Доналда Трампа за америчког председника изазвали су земљотрес на европској политичкој сцени. Има ли у новој Европи места за Централни Балкан или му прети ребалканизација?

„Желели смо током конференције да се осврнемо на глобалне трендове, који утичу на ситуацију у региону, дакле колико ситуација и бројне кризе, којима је Европска унија заокупљена, утичу на све оно што се дешава у региону“, рекла је Александра Јоксимовић из Центра за спољну политику.

„Има један врло опасан талас скептицизма, либералног скептицизма у самом Западу. Стављам под упитник колико тај либерални модел може да преживи“, каже Бодо Вебер из Савета за политику демократизације у Берлину.

Ведран Џихић из Аустријског института за међународну политику каже да сушински, имамо једну ситуацију, која се, по њему, може описати као једна врста вакуума, брисаног простора.

„Изгубили смо нормативни узор у Европској унији, која се налази у дубокој кризи. Ни сама не зна како ће да изађе из кризе, а у суштини наших друштава нисмо направили искорак ка отворенијем, слободнијем друштву“, рекао је Џихић.

Да ли ће, заокупљена предстојећим изборима у својој главној осовини Париз – Берлин, Европска унија заборавити на Централни Балкан и успорити, па чак и зауставити процес проширења?

„Мислим да се ни једно, ни друго неће десити и то смо већ видели задњих 10 година. Било је замора од проширења, али процес је настављен, па чак и интензивиран“, рекао је Бодо Вебер.

„Оно што је највећа опасност није то да Европска унија стане с проширењем, нити да се брзо прошири, што ЕУ мисли да би било опасно и рискантно, него је највећи проблем у томе да нема ни једног, ни другог решења. Дакле, нити проширења ЕУ, нити договора. У тој ситуацији могуће су све опције“, каже Дејан Јовић са Факултета политичких наука у Загребу.

Неолиберална економија и глобализација су у дубокој кризи. Наш регион зато треба да ради на смањењу незапослености и развојању сопствених људских ресурса као предуслова за средњорочни развој, једна је од порука скупа у Београду.

Милица Увалић, професор економије Универзитета у Перуђи сматра да је важно применити фокусиранију индустријску политику, која би у ствари, како каже, мислила и о квалитету страних инвестиција. Она пита зашто подржати стране инвеститоре, а не домаће.

Развој Централног Балкана је више него икада у рукама региона, поручују учесници скупа, али и додају да нас Европа ипак неће оставити на цедилу.

(РТС)

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ГАЗЕТА ПРОМО ВИДЕО