Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(јан 19, 2021)
Председник Алијансе за будућност Косова (АБК) Рамуш Харадинај најавио је данас референдум за уједињење с Албанијом. Он је током представљања изборног програма рекао да тзв. Косово не може чекати док други не буду расположени да реше многа отворена питања.
   |    (јан 19, 2021)
Америка покушава да неутралише утицај православља у свету, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, коментаришући поступке васељенског патријарха Вартоломеја и његову сарадњу са САД.
   |    (јан 11, 2021)
Откривен датум обнове СССР-а и духовна престоница Новог Савеза. Невероватна научна прогноза о судбини Совјетског Савеза, коју је чувени математичар Сидик изрекао на главној ТВ СССР-а давне 1990. године, почиње да се остварује.
   |    (авг 10, 2020)
Пентагон је прави наручилац сателитског система у ниској орбити „Старлинк“, који је распоредила компанија Илона Маска „Спејс икс“, систем ће америчким специјалним снагама омогућити комуникацију у било којој тачки света, изјавио је генерални директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин.
   |    (авг 08, 2020)
Само неколико дана откако је некада највећа хришћанска богомоља, а до скоро и музеј, поново претворена у џамију, инфаркт покосио Османа Аслана.
   |   

ПЕТАР ИВАНЦОВ: СРПСКА ИМА ПРАВО НА РЕФЕРЕНДУМ О УЛАСКУ БИХ У НАТО

Нико не може да на основу аргумената каже на који би начин евентуално чланство БиХ у NАТО-у могло бити корисно. БиХ није ни од кога угрожена и неутралан став би значио да не мора да улази у војне конфликте у којима би морали учествовати као чланица НATO-а. Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов. ГАЗЕТА вам преноси интегрални интервју са његовом екселенцијом господином Иванцовим.

* ГЛАС: Руска Федерација је издвојила мишљење на седници Управног одбора PIC-а због закључка да је будућност БиХ у NATO-у?

ИВАНЦОВ: Главни задатак дјеловања PIC-а треба да буде помоћ у примени Дејтонског споразума и контрола његовог спровођења. Само та питања треба да буду разматрана на седницама PIC-а. У посlедње време, међутим, видимо да наши западни партнери на дневни ред седница PIC-а стављају питања која су у њиховом, а не у интересу БиХ. Овог пута оштру полемику изазвало је питање приближавања БиХ ка НATO-у јер се оно не односи на примену мировног споразума. Полазећи од тога да у БиХ не постоји јединство о евентуалном чланству БиХ у НATO-у, сматрамо да се ради о притиску међународне заједнице на локалне политичаре. То није у реду. Имали смо оштру полемику и на крају смо рекли да ми имамо свој посебан став о томе и издвојили мишљење.

* ГЛАС: Какви су били ставови осталих чланица PIC-а?

ИВАНЦОВ: Чланство у НATO-у не одговара интересима БиХ и за то има неколико разлога. Више пута сам разговарао са својим колегама и нико од њих ми није могао појаснити на који начин евентуално чланство БиХ у НATO-у може бити корисно. Главни аргумент је безбедност и стабилност. Безбедност од кога? Не видим никакве претпоставке да је БиХ угрожена од својих комшија. Смешно је говорити да Русија може угрожавати безбедност БиХ. Постоји проблем тероризма, али у тој борби није важно да ли је земља у НATO-у или не. Говори се и о економској и политичкој стабилности, а ја питам какве везе НATO има с тим. Наравно да смо били усамљени у ставу у вези са путем БиХ у НATO. Све чланице PIC-а осим Јапана и Русије су у НATO-у. Једна од њих је била конструктивнија, док су ставови других држава били чврсти.

* ГЛАС: Да ли РС има право на референдум када је реч о уласку БиХ у НATO због саме чињенице да су још жива сећања Срба и са обе стране Дрине на бомбардовање ових простора које су вршиле снаге НATO-а?

ИВАНЦОВ: РС има право на спровођење таквог референдума. Јасан је став руководства Републике Српске да се противи уласку у НATO и он је идентичан званичном ставу Београда. Апсолутно сте у праву да постоји негативан став српског народа према НATO-у због бомбардовања 1995. и 1999. године, јер су та болна сећања још жива. Мој став је рационалан. Неутрална позиција више одговара не само интересима РС него и целе БиХ. То би БиХ дало шансу да развије добре односе са западним државама и да има добре односе са Русијом. Неутралан став би значио и да БиХ не улази у војне конфликте у којима би морали учествовати ако би постали чланица НATO-а, јер све државе алијансе имају заједнички одговор. То би значило да БиХ мора да учествује у конфликтима који немају никакве везе са њеним интересима. Имате позитиван пример бивше Југославије која је све време свог постојања након Другог светског рата била апсолутно неутрална држава. Сада имате позитиван пример Србије која се такође изјаснила да има неутралан статус. Ми никада нисмо предложили БиХ, Србији или било којој држави бивше Југославије да приступе у неке војнополитичке алијансе које су створене на простору некадашњег Совјетског Савеза.

* ГЛАС: Како коментаришете оцене да Русија има превише утицаја у Српској?

ИВАНЦОВ: Не ради се о утицају, него о високом нивоу односа. Наше везе са РС су снажније и обимније него са ФБиХ због културне, религиозне и духовне блискости наших народа. Ту су и историјске везе Србије и Русије. Ми пуно лакше водимо разговоре у РС и представници руског бизниса кажу да лакше склапају послове у РС него у ФБиХ. Став руководства РС о дешавањима у БиХ, региону и свету нам је ближи, него став ФБиХ. Међутим, ми не делимо БиХ и разговарамо са свима. Руски бизнис је успешан и у ФБиХ и надам се да ће га бити још више. Драго ми је што смо у добрим односима са властима на нивоу БиХ, РС и ФБиХ. Са свима разговарамо и имамо добре односе.

* ГЛАС: Како коментаришете стално држање на столу иницијативе о организовању "Дејтона два"?

ИВАНЦОВ: На званичном нивоу ниједна држава не говори о промени Дејтонског споразума. Он је створио компликован систем управљања државом и критиковала су га сва три државотворна народа, али Дејтон је створио основ за миран развој БиХ и обезбедио баланс између три конститутивна народа и два ентитета. Ако би био мењан, никада се не би могли договорити о новом документу такве врсте. Дејтон је настао због притиска међународне заједнице, али је омогућио БиХ као сувереној и независној држави да буде чланица свих важних међународних организација. Међународна заједница не може диктирати сувереној држави нове документе. Државно уређење може бити промењено ако се сагласе сва три народа и два ентитета. Зато верујем да ћемо још дуго година бити у оквиру Дејтонског споразума.

* ГЛАС: Сматрате ли да би било боље да је постигнут консензус у вези са пописом становништва?

ИВАНЦОВ: Нисам добро упознат са свим законодавним решењима и нећу давати оцене да ли је директор Агенције за статистику БиХ био у праву или не, али је одлука продубила раскол у БиХ. Ово питање је осетљиво за сва три народа и према мом мишљењу тако важне одлуке морале би бити донесене заједнички, јер ћемо у супротном имати ситуацију да ће питања која доноси попис бити различито тумачена у различитим деловима БиХ. То је други случај конфликта у последњих неколико месеци јер је без сагласности РС био покушај објављивања механизма координације. Слично је и са овом одлуком Агенције за статистику БиХ.

OHR нема никакву улогу

* ГЛАС: Како гледате на позиве неких домаћих званичника OХР-у да реагује у кризним ситуацијама?

ИВАНЦОВ: То је један од најважнијих разлога због којих већ годинама говоримо да је неопходно затворити OХР (канцеларију високог представника за БиХ). Он је имао позитивну улогу у првој години након потписивања мировног споразума обезбеђујући примену тог документа. Високи представник и OХР сада апсолутно немају реалну улогу. Пример је Мостар, где они већ годинама покушавају помоћи локалним политичарима да реше то питање, али не успевају. То потврђује наш став да сва отворена питања унутар БиХ морају решавати локални политичари. У овом контексту улога високог представника је више негативна, јер уместо да политичари нађу компромис, понекад се обраћају високом представнику да он реши то питање.

(Жељка Домазет, Глас Српске)

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

98187093 262121271815911 5764122891809456128 n

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ЈА ВОЛИМ СРБИЈУ