Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(апр 29, 2020)
Високи представник Европске уније Жозеп Борел је оценио да ће криза библијских размера погодити Европу и свет због епидемије корона вируса, "а земље у развоју ће изгубити све приходе, будући да је дошло до краха извоза, цене нафте и сировина, туризам је стао, исто као и дознаке економских емиграната".
   |    (апр 29, 2020)
Жеља Сједињених Држава да организују нову трку у наоружању велика је грешка и погрешна процена Пентагона и Вашингтона и сигурно ће довести до формалног и званичног настанка војног савеза између Русије и Kине.
   |    (апр 29, 2020)
Чињеница да се земљин пол помера и иде ка Русији узнемирила је многе на Западу чак и врло озбиљне научнике који у томе виде заверу Русије. Да ли сте знали да се магнетни северни пол планете Земље за две године помери за растојање између Београда и Новог Сада.
   |    (апр 22, 2020)
Амерички инвеститор и милијардер Џорџ Сорош сматра да Европска унија у циљу борбе против ковида 19 и опоравка од последице пандемије треба да предузме мере какве се обично предузимају само изузетно у кризним временима, а које подразумевају издавање и продају обвезница без рока доспећа за које није потребно отплаћивати њихову номиналну вредност.
   |    (апр 21, 2020)
Министар одбране Александар Вулин каже да су у два инцидента у мигрантским центрима, у Адашевцима и у Крњачи, војници пуцали у ваздух, како би смирили ситуацију.
   |   

ПРОФ. ДР БРАНИМИР КУЉАНИН: ЕВРОАЗИЈСКИ ПРИНЦИП ЋЕ ОДНЕТИ ПОБЕДУ НАД АТЛАНТСКОМ ИДЕЈОМ ПЉАЧКЕ

Проф. др Бранимир Куљанин аутор је књиге “Русија и евроазијска идеја“ у којој читаоцима на специфичан начин објашњава да ће евроазијски принцип дијалога, производње, сарадње и мира пре или касније однети победу над атлантском идејом пљачке, колонијализма, расизма, прогона, корпоративног фашизма.

- Евроазијска идеја подразумева дијалог великих традиционалних евроазијских култура: поствизантијске-православнохришћанске, хиндуистичке и исламске. Све су на једном простору и мораће наћи начин да живе заједно и међусобно се уважавају. С тим у вези, треба знати да Евроазијски савез (ЕАС) није затворен ни за муслиманске земље и да функционише на принципима добровољности, равноправности, узајамне користи, солидарности и поштовања међународног права. Нажалост, многе земље и нације које су желеле да добровољно уђу у тај савез биле су силом разбијене од Запада што се могло видети и на случају Украјине - каже Куљанин.

С друге стране, он објашњава да се западна империјална идеја, коју предводе САД и друге англосаксонске силе, и даље темељи на рушилачкој тактици - завади па владај.

- Ипак, време не ради за те Паx Американа и НАТО идеје које иза себе остављају само пустош. Уништили су Југославију, Ирак, Либију, Авганистан, Сирију... Направили су зло у коју год су земљу дошли. Дакле, ко не верује да је то пропала идеја нека погледа катастрофално стање у земљама које сам споменуо. Па они су у БиХ 20 година, а шта смо од њих добили? Дакле, будућност је евроазијска идеја, где се земље равноправно окупљају око Организације Уговора о колективној безбедности и сарадњи (ОДКБ), па и земаља БРИКС-а, Шангајске организације за сарадњу (ШОС) и других све утицајнијих источних асоцијација. Прошло је време једнополарног света и САД и НАТО не могу више да раде шта хоће – оцењује овај професор.

Он каже да ће Срби ако се не опамете и не скрену с евроатлантског пута, бити само колонија Европске уније.

- У тој неприродној заједници која би могла да окупи преко пола милијарде људи могли бисмо да нестанемо као лужички Срби. У том смеру, питање свих питања је да ли ћемо изабрати да у Евроазијском савезу заузмемо неко достојно место или ћемо се препустити западној причи, односно да са нама заврше посао? Мислим да је питање части, достојанства и историјске одговорности да не улазимо у ЕУ и НАТО који не само да су окренути против наших традиционалних пријатеља већ који од завршетка сукоба у бившој Југославији против Срба воде економски рат. На пример, погледајте у чијем власништву су овдашње робне куће и много тога ће вам бити јасно - наводи Куљанин.

Упозорава да је у Хрватској и даље на снази прикривена идеја да та земља није земља без БиХ у свом саставу.

- Туђманов принцип стварања државе једног народа и вере је такав да у БиХ искористе муслимане против Срба а онда да се разрачунају са истима као што САД сада гурају Турску на Русију да би покушали да остваре расистичке речи Маргарет Тачер. Она је рекла да број Руса треба смањити на 30 милиона људи који би опслуживали нафтоводе и гасоводе - открива он.

Куљанин напомиње да ни Карл Билт није случајно рекао да је православље највећи непријатељ западне цивилизације.

- Како и не би када обара идеју западне доминације и ауторитарности нудећи саборност и јединство у слободи. Заправо, та њихова ауторитарност и индивидуална самовоља управо гуши слободу и разара заједницу. Актуелна побуна муслимана у свету се и дешава из тих разлога - каже Куљанин.

Он наглашава да Руси у Сирији сада чувају врата Средње Азије и не допуштају Катару да туда спроведе гасовод.

- Такође, треба знати да је Русија због блискоисточних дешавања и пада цена нафте у губитку од око 100 милијарди долара. Дакле, она мора да истовремено одбрани и себе и савез Сирије, Ирака и Ирана како би онемогућила Запад да контролише улаз у тај континент. То је важно јер је Средња Азија веза Русије и Кине коју НАТО жели да прекине - открива Куљанин.

Балкан је православни!
Куљанин каже да је и писац Фјодор Достојевски Балкан сматрао православним, јер су ту, осим Срба, Бугари, Румуни и Грци који треба да се природно окрену Русији.

- Неки руски теоретичари попут професора Игора Панарина, координатора Аналитичке асоцијације ОДКБ-а говоре да ОДКБ треба да има четири центра: Москву, Санкт Петербург, Алма Ату и Београд, а Српска је тренутно интересантна Русији јер много храбрије приступа и највише чини у смислу евроазијске идеје од рецимо Грчке или Црне Горе које су стратешки за Русе битније због својих лука и излаза на море. У том смислу, Запад има стратегију анаконде, тј. опкољавања Русије и њеног потискивања са мора и лука. Напокон, зато и држе Македонију како би пресекли везу православних земаља - каже професор.

(Бојан Речевић, Пресс РС)

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

98187093 262121271815911 5764122891809456128 n

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ЈА ВОЛИМ СРБИЈУ