Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(окт 04, 2019)
Конфликт између Београда и Приштине, по свему судећи, трајаће поприлично дуго уколико Србија настоји да то питање разреши у своју корист, али онда се поставља друго питање — шта радити са процесом уласка Србије у састав Европске уније, изјавио је директор Института за словенске студије Руске академије наука Константин Никифоров.
   |    (сеп 24, 2019)
Свечаним постројавањем у Центру за обуку у Залужанима, код Бањалуке, данас је званично представљена јединица Жандармерије, нова организациона јединица Министарства унутрашњих послова Републике Српске.
   |    (сеп 24, 2019)
Заседање Генералне скупштине УН и бројни сусрети које ће у Њујорку имати српски председник Александар Вучић биће својеврстан тест који би требало да покаже да ли се ставови Запада према Србији и косовском питању мењају или се ради о козметичком улепшавању које би нашу земљу требало да преведе преко црвене границе.
   |    (јул 11, 2019)
Након потреса јачине 7,1 степена који је у петак погодио Kалифорнију, настала је огромна пукотина на површини Земље. Био је то други јаки потрес у 48 сати.
   |    (јул 11, 2019)
Истина је да су Срби представљени у западним медијима као убице, рекао је заменик уредника француског „Фигароа“.
   |   

ПРОФ. ДР БРАНИМИР КУЉАНИН: ЕВРОАЗИЈСКИ ПРИНЦИП ЋЕ ОДНЕТИ ПОБЕДУ НАД АТЛАНТСКОМ ИДЕЈОМ ПЉАЧКЕ

Проф. др Бранимир Куљанин аутор је књиге “Русија и евроазијска идеја“ у којој читаоцима на специфичан начин објашњава да ће евроазијски принцип дијалога, производње, сарадње и мира пре или касније однети победу над атлантском идејом пљачке, колонијализма, расизма, прогона, корпоративног фашизма.

- Евроазијска идеја подразумева дијалог великих традиционалних евроазијских култура: поствизантијске-православнохришћанске, хиндуистичке и исламске. Све су на једном простору и мораће наћи начин да живе заједно и међусобно се уважавају. С тим у вези, треба знати да Евроазијски савез (ЕАС) није затворен ни за муслиманске земље и да функционише на принципима добровољности, равноправности, узајамне користи, солидарности и поштовања међународног права. Нажалост, многе земље и нације које су желеле да добровољно уђу у тај савез биле су силом разбијене од Запада што се могло видети и на случају Украјине - каже Куљанин.

С друге стране, он објашњава да се западна империјална идеја, коју предводе САД и друге англосаксонске силе, и даље темељи на рушилачкој тактици - завади па владај.

- Ипак, време не ради за те Паx Американа и НАТО идеје које иза себе остављају само пустош. Уништили су Југославију, Ирак, Либију, Авганистан, Сирију... Направили су зло у коју год су земљу дошли. Дакле, ко не верује да је то пропала идеја нека погледа катастрофално стање у земљама које сам споменуо. Па они су у БиХ 20 година, а шта смо од њих добили? Дакле, будућност је евроазијска идеја, где се земље равноправно окупљају око Организације Уговора о колективној безбедности и сарадњи (ОДКБ), па и земаља БРИКС-а, Шангајске организације за сарадњу (ШОС) и других све утицајнијих источних асоцијација. Прошло је време једнополарног света и САД и НАТО не могу више да раде шта хоће – оцењује овај професор.

Он каже да ће Срби ако се не опамете и не скрену с евроатлантског пута, бити само колонија Европске уније.

- У тој неприродној заједници која би могла да окупи преко пола милијарде људи могли бисмо да нестанемо као лужички Срби. У том смеру, питање свих питања је да ли ћемо изабрати да у Евроазијском савезу заузмемо неко достојно место или ћемо се препустити западној причи, односно да са нама заврше посао? Мислим да је питање части, достојанства и историјске одговорности да не улазимо у ЕУ и НАТО који не само да су окренути против наших традиционалних пријатеља већ који од завршетка сукоба у бившој Југославији против Срба воде економски рат. На пример, погледајте у чијем власништву су овдашње робне куће и много тога ће вам бити јасно - наводи Куљанин.

Упозорава да је у Хрватској и даље на снази прикривена идеја да та земља није земља без БиХ у свом саставу.

- Туђманов принцип стварања државе једног народа и вере је такав да у БиХ искористе муслимане против Срба а онда да се разрачунају са истима као што САД сада гурају Турску на Русију да би покушали да остваре расистичке речи Маргарет Тачер. Она је рекла да број Руса треба смањити на 30 милиона људи који би опслуживали нафтоводе и гасоводе - открива он.

Куљанин напомиње да ни Карл Билт није случајно рекао да је православље највећи непријатељ западне цивилизације.

- Како и не би када обара идеју западне доминације и ауторитарности нудећи саборност и јединство у слободи. Заправо, та њихова ауторитарност и индивидуална самовоља управо гуши слободу и разара заједницу. Актуелна побуна муслимана у свету се и дешава из тих разлога - каже Куљанин.

Он наглашава да Руси у Сирији сада чувају врата Средње Азије и не допуштају Катару да туда спроведе гасовод.

- Такође, треба знати да је Русија због блискоисточних дешавања и пада цена нафте у губитку од око 100 милијарди долара. Дакле, она мора да истовремено одбрани и себе и савез Сирије, Ирака и Ирана како би онемогућила Запад да контролише улаз у тај континент. То је важно јер је Средња Азија веза Русије и Кине коју НАТО жели да прекине - открива Куљанин.

Балкан је православни!
Куљанин каже да је и писац Фјодор Достојевски Балкан сматрао православним, јер су ту, осим Срба, Бугари, Румуни и Грци који треба да се природно окрену Русији.

- Неки руски теоретичари попут професора Игора Панарина, координатора Аналитичке асоцијације ОДКБ-а говоре да ОДКБ треба да има четири центра: Москву, Санкт Петербург, Алма Ату и Београд, а Српска је тренутно интересантна Русији јер много храбрије приступа и највише чини у смислу евроазијске идеје од рецимо Грчке или Црне Горе које су стратешки за Русе битније због својих лука и излаза на море. У том смислу, Запад има стратегију анаконде, тј. опкољавања Русије и њеног потискивања са мора и лука. Напокон, зато и држе Македонију како би пресекли везу православних земаља - каже професор.

(Бојан Речевић, Пресс РС)

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ГАЗЕТА ПРОМО ВИДЕО