Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(авг 10, 2020)
Пентагон је прави наручилац сателитског система у ниској орбити „Старлинк“, који је распоредила компанија Илона Маска „Спејс икс“, систем ће америчким специјалним снагама омогућити комуникацију у било којој тачки света, изјавио је генерални директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин.
   |    (авг 08, 2020)
Само неколико дана откако је некада највећа хришћанска богомоља, а до скоро и музеј, поново претворена у џамију, инфаркт покосио Османа Аслана.
   |    (авг 08, 2020)
Русија и Кина све више избацују долар у билатералним уговорима, а у поређењу са 2015. годином заступљеност америчке валуте у трансакцијама је скоро дупло мања, преноси јапански лист „Никеи ејжн ривју“.
   |    (авг 07, 2020)
Долазак илегалних миграната у Мађарску, у време док траје пандемија вируса корона, мора бити заустављено по сваку цену јер мигранти представљају опасност по здравље становништва и својеврсну биолошку претњу, рекао је премијер те земље Виктор Орбан.
   |    (авг 07, 2020)
Руска вакцина, коју је направио центар „Гамалеј“, биће регистрована 12. августа, а први ће примити медицински радници и старији становници земље, саопштио је заменик министра здравља Русије Олег Гридњев.
   |   

ГУСКОВА: ВУЧИЋЕВ ПОЗИВ НА УНУТРАШЊИ ДИЈАЛОГ ЛИЧИ НА ПРИПРЕМУ ЈАВНОСТИ ЗА ПРИЗНАВАЊЕ КОСОВА И ИЗБАЦИВАЊЕ ЈУЖНЕ СРПСКЕ ПОКРАЈИНЕ ИЗ ПРЕАМБУЛЕ УСТАВА

Руска експерткиња за Балкан, историчарка и инострана чланица САНУ Јелена Гускова сматра да је позив за унутрашњи дијалог о Косову „дошао доста касно“ и предвиђа да Србија никада неће бити примљена у Европску унију (ЕУ), али да је потребна у НАТО савезу.

Она је за Први програм Радио Београда изјавила да је позив за унутрашњи дијалог о Косову дошао „када је толико папира потписано, када је годинама трајао тај преговарачки процес, када је све при крају“ и упитала зашто о томе не би био расписан референдум?„И зашто уопште референдум није био постављен као питање, и сада и раније? Пажљиво сам гледала тај текст Александра Вучића, вашег председника, и читала између редова“, изјавила је Гускова.

„Вучић жели да буде реалан, како он каже“, оценила је Гускова, али јој то „врло личи на припрему јавности за признање Косова и избацивање Косова и Метохије из уставне преамбуле, пребацивање историјске одговорности за предају Косова на јавност Србије, друштвене и политичке организације и странке“.Гускова је сигурна да је дошао један од последњих периода у решавању косовске кризе и подсећа да је још власт Бориса Тадића кренула са решавањем косовског питања.

Документи Викиликса показали су да је Тадић већ био спреман да прихвати отцепљење Косова од Србије, рекла је Гускова, која тврди да је он још у јулу 2007. године изјавио да неће дозволити да Косово засмета напорима Србије да се интегрише у ЕУ и НАТО.А онда је још отвореније рекао, о чему те америчке депеше пишу, напомиње Гускова, да је рашчистио сам са собом и да је прихватио да независност Косова представља неизбежност.Према њеној оцени, власт која је дошла после Тадића имала је шансу првог дана да каже: „Извините, претходна власт нешто је урадила са Косовом што није наша жеља, није наш план, ми ћемо стати и нећемо разговарати о независности Косова и Метохије и нећемо водити било какве преговоре“.„Они не само да нису то урадили, него су прихватили текстове које ни Тадић није потписао, а завршили су преговоре и ставили своје потписе и због тога су добили неку правну основу“, указала је Гускова.

Она је напоменула и да је недавно била у Косовској Митровици, где је видела да је народ забринут, јер их је „Београд оставио потпуно саме са косовским властима“Осврћући се детаљније на Вучићев предлог, Гускова је објаснила да је „у коренима ове иницијативе један у суштини дуготрајан проблем који драматично оптерећује Србију у политичком, економском, безбедносном и сваком другом смислу“.„Запостављање проблема донело би још веће тешкоће“, упозорила је Гускова, којој се „чини да је сада касно да се, како каже Александар Вучић, гледа у огледало да би се виделе ране и недостаци“.

„Немогуће их је сада залечити, прешли сте црвену линију, сада се тражи решење када је све решено. Постављена је граница, потписани су документи, нема више српске власти на Косову и Метохији“, нагласила је Гускова.Чини ми се да је дијалог закаснио, поновила је Гускова и констатовала да сада све личи на то да би Вучић сада рекао: „Ја сам тражио дијалог, ви нисте хтели, сада ће за нас неко други одлучивати, Америка, Европа или Уједињене нације (УН)“.

Гускова сматра да је за српске интересе корисније замрзавање српско-албанског конфликта и не верује да у најављеном „дијалогу неке политичке странке могу доћи до консензуса“, јер је то „сада немогуће“.„Знате шта – Косово је тек почетак. Да ли је Србија забринута за југ своје земље? Тамо се припремају и снаге за отцепљење те територије. Исто тако, један део Црне Горе и Македоније“, предочила је Гускова.„Грешке претходне власти продужила је и ова власт. Толико грешака је направила према Косову и Метохији да је прекасно да се од народа сада тражи неко ново решење“, нагласила је Гускова, оцењујући да је „пут за решење доста сужен“.

„Једино што је сада могуће је нека врста замрзавања тог питања и непризнавање независности“, поновила је Гускова.Она је, међутим, позивајући се на документе Викиликса, указала да су Американци разрадили план Стратегија К1, чији је циљ био да се Београд натера да призна Косово, а да се то учини мирно, без потреса и озбиљних последица.Наводећи да је тај план имао четири етапе, које је детаљно образложила, Гускова је констатовала да то, са неком модификацијом, „врло личи да се тај план остварује и сада“.

„Фактички са том иницијативом председник Србије је изашао после посете Америци“, оценила је Гускова и најавила да ће, „чим буде призната независност Косова. одмах Албанци у Македониији кренути истим путем“.„Исто тако на југу Србије и један део Црне Горе“, сматра Гускова и упозорава да је, због тога, „признавање независности Косова врло опасно“.Она зна да нико од Вучића „неће тражити да призна независност Косова, него ће то бити некако камуфлирано у неку врсту уговора о добросуседству, неки уговор о пријатељству балканских земаља, региона или нешто друго“.

„Наравно, дозвола да Албанци са Косова и Метохије имају своју столицу, можда пола столице, у УН“, додала је Гускова и напоменула да је питање Косова, осим тога, „само један од услова који се сада поставља српској власти“.„Сутра ће бити затражено увођење санкција Русији на путу Србије према ЕУ и НАТО. Власт ће то обавезно остваривати“, рекла је Гускова.„Ваша власт има кратак рок, који је поставио Вашингтон. Она врло брзо треба да реши то питање, да би после тога одмах прешла на питање приближавања НАТО“, проценила је Гускова.

„Они вас никад неће примити у састав ЕУ, али у НАТО сте потребни“, тврди Гускова, која мисли да „због тога власт не зна шта да ради“.Према њеним речима, „за ову власт није питање како да реши питање Срба на Косову, него како да народу објасни губитак тога краја“.„Како да у неку форму обуче то, да одмах не схвате да то значи независност, објаснила је Гускова.Упитана да ли Русија можда има неки план, предлог или решење, Гускова је узвратила да би Москва, „ако би ваше власти питале руску власт“, вероватно одговорила које је најбоље решење.

„Русија је увек говорила: ‘Косово је ваша територија и Србија је сада одговорна за све што ради са том територијом'“, рекла је Гускова, што значи да „она има могућност и право и ту територију да поклони, да одвоји, да прода и да уради било шта“.„Русија је увек била против независности Косова и Метохије, али је рекла српској власти: ‘Ако ви одлучите да спроведете независност Косова, ми ћемо то прихватити'“, пренела је Гускова.Сада Русија фактички држи фронт у Савету безбедности и увек говори да неће признати независност Косова, истакла је Гускова, али ако Београд то одлучи, Русија ће то прихватити.Упитана о међусобном поверењу званичника Београда и Москве, она је одговорила да „поверења има – нема“, када је реч о некој заједничкој стратегији шта је Русији важно на Балкану и шта је Србији важно, какав је тај пут Србије између ЕУ и Русије.„Русија не види да Београд прави стратегију где Русија игра главну улогу, до сада постоји само балансирање између Запада, Вашингтона, НАТО, ЕУ и Русије“, оценила је Гускова.

„Међутим, наша прогноза ипак је да ће садашња власт Србију окренути према ЕУ и НАТО много брже него што је очекивано“, указала је Гускова и напоменула да је руска власт сада свесна тога.На питање о статусу Руског хуманитарног центра у Нишу Гускова је одговорила да су папири за тај центар одавно припремљени, али да српска страна већ неколико година не потписује те папире.„Међутим, постоје и друге чињенице: у вашој војној бази Југ раде војници НАТО… тако да то што се не потписују папири за Руски центар у Нишу чини ми се да забрана није из Београда, него из Вашингтона и НАТО“, рекла је Гускова.Упитана шта се дешава са испоруком уговорене војне опреме из Русије, Гускова је узвратила да Србија „има паралелне војне уговоре и са Натовцима, исто тако о испоручивању неких војних аутомобила, тенкова и тако даље…“„То балансирање пре свега зависи од српске, а не од руске стране. Руска страна може да вам испоручи уговорено оружје за месец дана“, закључила је Гускова.

ФоНет 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

98187093 262121271815911 5764122891809456128 n

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ЈА ВОЛИМ СРБИЈУ