Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(окт 04, 2019)
Конфликт између Београда и Приштине, по свему судећи, трајаће поприлично дуго уколико Србија настоји да то питање разреши у своју корист, али онда се поставља друго питање — шта радити са процесом уласка Србије у састав Европске уније, изјавио је директор Института за словенске студије Руске академије наука Константин Никифоров.
   |    (сеп 24, 2019)
Свечаним постројавањем у Центру за обуку у Залужанима, код Бањалуке, данас је званично представљена јединица Жандармерије, нова организациона јединица Министарства унутрашњих послова Републике Српске.
   |    (сеп 24, 2019)
Заседање Генералне скупштине УН и бројни сусрети које ће у Њујорку имати српски председник Александар Вучић биће својеврстан тест који би требало да покаже да ли се ставови Запада према Србији и косовском питању мењају или се ради о козметичком улепшавању које би нашу земљу требало да преведе преко црвене границе.
   |    (јул 11, 2019)
Након потреса јачине 7,1 степена који је у петак погодио Kалифорнију, настала је огромна пукотина на површини Земље. Био је то други јаки потрес у 48 сати.
   |    (јул 11, 2019)
Истина је да су Срби представљени у западним медијима као убице, рекао је заменик уредника француског „Фигароа“.
   |   

ШИМУНИЋ ИЗГУБИО НА СУДУ У СТРАЗБУРУ: „ЗА ДОМ СПРЕМНИ…“ ЈЕ УСТАШКИ ПОЗДРАВ

Бивши фудбалски репрезентативац Хрватске Јосип Шимунић доживео је велики пораз на Европском суду за људска права, преноси “Индекс“.

Шимунић је тужио Хрватску јер је осуђен због узвикивања усташког поздрава “За дом спремни“ 2013. године након једне утакмице на Максимиру.

Шимунић је због тога осуђен на Прекршајном суду у Загребу, а пресуду је потврдио и Високи прекршајни суд који му је новчану казну повисио на 25.000 куна.

Он је Хрватску потом тужио у Стразбуру, објашњавајући да је “За дом спремни“ стари хрватски поздрав, те да је у његовом случају, између осталог, прекршен члан 7. Европске конвенције о људским правима, као и да му се ограничава слобода говора.

 

 

Тужба је одбачена.

“Шимунић као познати фудбалер и узор многим навијачима морао је да буде свестан могућег негативног утицаја тог противзаконитог узвика на понашање публике и морао је да се сусдржи“, наводи се у закључку пресуде.

Суд је закључио да је “усташки покрет настао из фашизма, те да је утемељен на расној мржњи и стога симболизује мржњу према људима темељену на различитој религији или етничком пореклу“.

(Srbininfo)