Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(апр 19, 2019)
Русија већ извесно време планира да по примеру Сирије, отпочне и европске војне операције с циљем сузбијања исламиста којих има највише на Балкану. Русија само чека перфектно време за то, ово је идеалан повод јер су РОСУ припадници извршили терористички напад и отмицу државног функционера Србије.
   |    (апр 18, 2019)
Српско-руски филм „Балканска међа“, инспирисан ратним догађајима на KиМ 1999, у недељу неће бити приказан у бујановачком дому културе, иако је био најављен, јер га је директор ове установе Јетмир Исмаили скинуо са репертоара да не би изазвао „међунационалне тензије“?!
   |    (апр 18, 2019)
Америчке дипломате спремиле су нову уцену за Србију којом поново од нас траже да заратимо са Русијом и Владимиром Владимировичем Путином.
   |    (апр 18, 2019)
САД настављају да игноришу принцип непримењивања силе у Венецуели, све више се могу чути предлози о војној операцији у тој земљи, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Марија Захарова медијима у Јалти.
   |    (апр 18, 2019)
Све већи притисци на Србе и Српску да одустану од себе и пристану да БиХ, па и РС буду учлањени у НАТО могли би се по начину и средствима упоредити са притисцима који су нам са исте стране стизали у време када су Срби у БиХ били за останак у Југославији, а друга два народа за независност.
   |   

ШИМУНИЋ ИЗГУБИО НА СУДУ У СТРАЗБУРУ: „ЗА ДОМ СПРЕМНИ…“ ЈЕ УСТАШКИ ПОЗДРАВ

Бивши фудбалски репрезентативац Хрватске Јосип Шимунић доживео је велики пораз на Европском суду за људска права, преноси “Индекс“.

Шимунић је тужио Хрватску јер је осуђен због узвикивања усташког поздрава “За дом спремни“ 2013. године након једне утакмице на Максимиру.

Шимунић је због тога осуђен на Прекршајном суду у Загребу, а пресуду је потврдио и Високи прекршајни суд који му је новчану казну повисио на 25.000 куна.

Он је Хрватску потом тужио у Стразбуру, објашњавајући да је “За дом спремни“ стари хрватски поздрав, те да је у његовом случају, између осталог, прекршен члан 7. Европске конвенције о људским правима, као и да му се ограничава слобода говора.

 

 

Тужба је одбачена.

“Шимунић као познати фудбалер и узор многим навијачима морао је да буде свестан могућег негативног утицаја тог противзаконитог узвика на понашање публике и морао је да се сусдржи“, наводи се у закључку пресуде.

Суд је закључио да је “усташки покрет настао из фашизма, те да је утемељен на расној мржњи и стога симболизује мржњу према људима темељену на различитој религији или етничком пореклу“.

(Srbininfo)