Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(јан 16, 2020)
НАТО тренутно не поседује средства противракетне одбране која би могла да се супротставе руском систему „Искандер М“ због његове покретљивости, малих димензија и могућности да користи две врсте ракета, сматра војни стручњак Дмитриј Дрозденко.
   |    (јан 16, 2020)
Стручњаци Роскосмоса осмислили су начин како да онемогући другим земљама да преко сателита шпијунирају активности на њеној територији, саопштено је из ове руске свемирске агенције.
   |    (јан 16, 2020)
Цариградски патријарх Вартоломеј решио је да забије нож у леђа Српској православној цркви „легализацијом раскола у Северној Македонији“, одлучивши да се стави у функцију политичких елита које користе религију у својим играма, изјавио је портпарол Московске патријаршије Владимир Лејгода.
   |    (јан 16, 2020)
Државна дума Русије је за новог премијера Руске Федерације именовала Михаила Мишустина.
   |    (јан 16, 2020)
Владимир Путин предложио је велике уставне измене, а један од кључних предлога је приоритет националног права над међународним. Експерти објашњавају да је логично да у Русији руски закони буду изнад међународног права, с обзиром да у једној сувереној држави туђе норме не треба да буду јаче од закона те земље.
   |   

ПРАВОСЛАВНИ БОЖИЋНИ ОБИЧАЈИ: КАКО СЕ СЛАВИ НАЈРАДОСНИЈИ ПРАЗНИК – БОЖИЋ

Божић је дан када је дух Исуса - детета, свеприсутан међу људима, доноси мир, празник рађања новог живота, из кога је настао низ обичаја и обреда, који имају један основни смисао и своде се на то да умоле Бога, да сачува и увећа породицу и имање домаћина. Са становишта цркве, Божић је најрадоснији од петнаест великих верских празника, и слави се три дана.

Божић се празнује као дан рођења Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Спаситеља света и увек се прославља 7. јануара (25. децембра, по старом календару). Тај дан се проводи у дому, породично, не иде се у госте и осим Положајника, нема других гостију у кући. На иконама се осликава пећина у којој су Јосиф и пресвета Богородица са новорођеним Исусом. Поред њих су јасле са сламом и пастири који се клањају, а изнад њих лете анђели и звезда, која најављује долазак Спаситеља, а у првом плану је јагње.

Други дан Божића назива се „Божји дан" мада је посвећен Богородици у захвалност што је родила Спаситеља и тада се људи друже, одлазе у госте, али се најчешће иде у „Мирбожење", односно, уз поздрав „Мир божји, Христос се роди!" мире се завађени, а све лоше се прашта и заборавља. Трећи дан Божића је и прва крсна слава Свети Стефан, архиђакон и првомученик који је страдао за веру. На иконама се приказује у ђаконској одећи са кадионицом и јеванђељем, на којем су три камена, симбол његовог каменовања, а негде у левој руци држи трокраки чирак са упаљеним воштаницама - „трикирије".

Божић је дан када је дух Исуса - детета, свеприсутан међу људима, доноси мир, празник рађања новог живота, из кога је настао низ обичаја и обреда, који имају један основни смисао и своде се на то да умоле Бога, да сачува и увећа породицу и имање домаћина. Пошто се слави, под се три дана не чисти и не баца се ништа из куће, а трећег дана Божића жене покупе сламу од Бадњег дана, у тишини, да се не чује да одлази Божић, изнесу је из куће, па је ставе на гране дрвета које рађа, на кошнице, или се ставља у гнездо у којем се легу пилићи. Један сноп се остави на неко суво место да би био запаљен на Ђурђевдан, ради заштите поља од града.

Божићно јутро обележава се још пре свитања, звоњавом свих звона на православним храмовима. У свечаном оделу, одлази се у цркву на јутрење и Божићну литургију. После службе у цркви се прима нафора и то је прво што се узима на Божић. Људи се поздрављају речима "Христос се роди!" и отпоздрављају "Ваистину се роди!" од Божића до Богојављења.

Обичаји за Божићни ручак

Домаћице за Божић, рано ујутру месе „чесницу", односно погачу, која се меси „неначетом" водом, која је тог јутра унета у кућу са извора, који је посут кукурузом и кићен босиљком, а у који је убачен новчић. Чесница се меси од белог брашна, са машћу, без квасца, а у њу се ставља златни, сребрни или обични новчић, одозго се боде гранчицом бадњака, и та чесница има улогу славског колача на Божић. Сматра се да назив овог обредног хлеба потиче од речи „чест" или „част" у славу Исуса Христа, или зато што се ломи „на равне части" или „чести", на онолико делова, колико је чланова породице.

Када је чесница печена, износи се на сто, где је већ постављен Божићни ручак. Сви стану за сто, домаћин запали свећу, узима кадионицу, окади иконе, кандило и све присутне и помоли се у име свих. Кад се молитва заврши приступа се ломљењу чеснице. Чесница се подиже у висину главе, у славу Исусовог рођења и за живот и здравље свих укућана и путника намерника, окреће се три пута супротно од смера казаљке на часовнику, прелива вином и на крају се ломи на онолико делова, колико има укућана. Онај ко добије део чеснице у којој је новчић, по народном веровању, биће срећан целе те године. Када се заврши ломљење чеснице, укућани једни другима честитају празник и седају за трпезу.

Према народним обичајима, најчешће се једе прасе, које симболично представља напредак, јер увек „рије" и једе крећући се напред. То је и једна врста жртве која се приноси Богу и вуче корене из времена веровања пре хришћанства, а помиње се и у старозаветним књигама. Порекло је сигурно из времена многобоштва, а Црква је овај обичај прихватила и благословила, са образложењем да после Божићног поста, који траје шест недеља, јака и мрсна храна добро дође. Домаћин од печенице за Божић сече најпре леву плећку, главу и део од ребара.

На Божић, у кућу долази и специјални гост, који се обично договори са домаћином и он се посебно дочекује и зове се положајник. Положајник поздрави дом Божићним поздравом, прилази огњишту, џара ватру и говори здравицу: "Кол'ко варница, тол'ко срећица, кол'ко варница тол'ко парица (новца), кол'ко варница тол'ко у тору овчица, а највише здравља и весеља, Амин, Боже дај". Положајник симболички представља Мудраце, а варнице звезде које су пратили и по којима су са Истока дошли новорођеном Христу на поклоњење. Положајник се служи и дарује, а сматра се да за целу наредну годину доноси срећу у кућу.

(gtokg.org.rs)

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ГАЗЕТА ПРОМО ВИДЕО