Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(мај 08, 2021)
Због многих крвавих сукоба у прошлости, Западни Балкан остаје један од најнапетијих региона у Европи. Упркос релативном миру, тема могућег рата периодично се поново појављује на дневном реду и за то постоји много разлога који су засновани на етничкој и верској основи. Пре свега, ово се тиче територија попут Космета, Босне и Херцеговине и такозване Прешевске долине на југу Србије.
   |    (апр 29, 2021)
Амбасадор САД у Београду Ентони Годфри изјавио је данас да је, према његовом мишљењу, познати научник и геније Никола Тесла - Американац. Подсетимо, Тесла је до јуче за Амбасаду САД у Београду био Србин што се може видети и у рекламној кампањи "Ви сте свет", у њеној режији. 
   |    (апр 28, 2021)
Признавањем геноцида над Јерменима 1915-те у Турској Џо Бајден је ударио на Реџепа Тајипа Ердогана због куповине руских ПВО ракетних система С-400. Неки мисле да иза признања стоје исти интереси и мотиви као и 2016-те када су Американци преко незадовољних у турској армији покушали да изведу пуч против Ердогана који је једва сачувао власт и главу.
   |    (апр 28, 2021)
Бубица на реверу градоначелника Драшка Станивуковића у време разговора врха Републике Српске са Александром Вучићем је приоритетно безбедносно питање – оценио је за ТВ Хепи експерт за безбедност Џевад Галијашевић.
   |    (апр 28, 2021)
Лига историчара са тзв. Косова „Али Хадри” тражи од председника САД Џоа Бајдена да званично призна да је у периоду између 1998– 1999. Србија починила геноцид над Албанцима. Ова организација, тачније њен огранак из Дечана, послала је захтев америчком амбасадору Филипу Коснету да изврши притисак на Бајдена и призна геноцид над Албанцима, као што је у суботу признао геноцид над Јерменима, поставши тако први председник САД који је то учинио.
   |   

ЧУДО БЛАЖЕНЕ МАТРОНЕ МОСКОВСКЕ

Мирис воштаних свећа је предиван. Уз њега молитва тече лакше, а ум се смирује и захваљује Господу на Његовом човекољубљу. Вече је. Мајка је поново заспала испред телевизора. Све је лепо и удобно. А молитва уз захвалност је у уму. Нас четворо живимо заједно (мој супруг, моја ћерка, моја мајка и ја). Господ ми је дао могућност да живим и са својом мајком. 

Јутро. Будим се уз мирис свеже скуване кафе. Моја мајка и ја волимо да заједно попијемо јутарњу кафу док наши најдражи још увек спавају. Само нас две, тих разговор, и пријатна кафа. Веома сам захвална Господу на свему. И тако свакога дана, радост.

Моја мајка је веома вредна жена и успева да уради много, па нас је тако размазила. Припрема нам вечеру када се вратимо са посла и увек је спремна да ме посаветује кад год је питам за решење било које животне ситуације. Увек сам сигурна у њену љубав, а живот нам протиче тихо, мирно, и пријатно. 

Лето. Док радим у башти иза куће примећујем да је моја мајка изгубила на тежини. Упитала сам је да ли се осећа добро, а она ми је одговорила да је изгубила на тежини јер је лето, а да ће на јесен сигурно вратити своју нормалну тежину тела. 

Јесен. Моја мајка губи на тежини веома брзо, уплашила сам се и приморала је да оде код доктора. Прошла је кроз многе анализе и након свих анализа доктор ми је рекао да будем храбра, али да ће моја мајка живети још само око 6 месеци… 

Моје срце је почело јако да лупа, а ја размишљам о својој мајци и молим Господа за милост. Више се не осећам добро као раније. Кафа је постала горка. Потребно ми је да се опустим јер веома тешко одржавам пажњу док се молим. Како да зауставим црне мисли и да престанем да ропћем. Кроз главу ми пролази много мисли, Свети Пајсије, Свети Огањ, Чуда Блажене Матроне Московске. Да, Блажена Матрона. Захвална сам свом Анђелу чувару што ми је послао ту мисао. Пресвета Богородице спаси, Блажена Матрона помози!

У књизи о Блаженој Матрони Московској пише да на хиљаде људи долази и тражи помоћ од Ње. Блажена Матрона се јавила и рекла да ће свима помоћи који јој долазе и траже помоћ од Ње, верујући да је жива и да их чује и види.

Јесењи дан почиње. Још увек је топло. Отпутовала сам возом за Москву у петак увече. Казан је удаљен 12 сати возом од Москве. Стигла сам у Москву у 7 ујутро. Падао је снег и било је веома хладно. Било је много људи испред Цркве. Неки од њих су били обучени прикладно за зиму, а многи други као и ја смо се смрзавали у лаганој одећи. Али сви чекамо да стигнемо до Мати Матроне, а ја се молим за моју мајку. Стопала више не осећам од хладноће, а јак и хладан ветар ми дува право у лице. 

Прошло је око два сата. Почињем да се упознајем са људима око себе. Мајка и ћерка, Ирина и Елена, такође чекају у реду. Сада већ осећам да ме цело тело боли од хладноће. Почињем да посустајем и позивам свог супруга мобилним телефоном да му се пожалим. Он ме воли и брине за мене па ми каже да се вратим назад кући. Ове пријатне помисли ме чине мало срећнијом. Почињем да се молим Господу да се смилује на мене и да ми да снаге. Још један сат је прошао, сада већ не могу ни да дишем од хладноће. Позивам и своју сестру и жалим јој се и плачем, а она плаче самном заједно. Али обе знамо да сам овде због наше драге маме. Људи око мене чују мој разговор и убеђују ме да останем. Кажу да сачекам још око два три сата и да ће мо тада ући у Цркву. Али мени све то изгледа много дуго и не знам да ли ћу издражати на овако ниској температури.

Захвалила сам се свима који су ме бодрили (Нека им Бог да здравља и просперитет). Једна жена ме је упутила на оближњу Цркву. Поред икона и свећа сам се мало угрејала. У том тренутку је свештеник дошао да исповеда народ, а ја сам се некако нашла ту и то била прва у реду. Свештеник ме је исповедао и благословио.

Ускоро сам успела да стигнем испред Чудотворне Иконе Блажене Матроне Московске. Све што ми је било у глави је да молим Бога за здравље моје мајке. Стајала сам испред Иконе и наслонила чело на Икону. Одједном дошло је до велике промене у мом размишљању и рекла сам Блаженој Матрони да сам спремна да прихватим Вољу Божију. Ако је време да моја мајка иде нека тако буде. Захвална сам Господу за сву радост коју сам делила са мајком. Све је Воља Божија. Отишла сам даље и размишљала како сам могла тако нешто да кажем након шест сати смрзавања и толиког пута. Зар нисам могла да молим за здравље моје мајке.

Дошао је ред на мене да се поклоним светим моштима Блажене Матроне. Људи су направили два реда, један је водио до иконе, а други до светих мошти. Било је топло у цркви која је била пуна људи. Полако сам се приближавала и размишљала да сада морам да молим за мамино здравље. Али када сам пришла светим моштима око којих је било пуно прелепог цвећа, све што сам рекла је била захвалност Блаженој Матрони на свему и што ми је дозволила да је се дотакнем. То је било све...

Изашла сам из цркве, сунце је тада сијало! Снег се топио, као да је само киша падала! Отишла сам код своје сестре Ирине која је живела у Москви. Она се много обрадовала каада ме је видела и није имала ни мало сумње да ће уз Божију помоћ бити све уреду. Код ње сам се угрејела уз врућ чај. Лепо смо се испричале о свему што ми си догодолио и о промени у мом размишљњу.

Купила сам последњу карту за Казан. Добила сам горњи кревет у вагону воза. Крупан човек, који је био на доњем кревету је много кашљао и није могао да спава целе ноћи. Због њега је дете преко пута плакало до јутра јер није могло да спава. Било ми их је обоје жао. Свима је било тешко. На моју срамоту, нисам знала Символ Вере напамет па сам читала из молитвеника. Али током ноћи сам уз Божију помоћ научила веома лако цео Символ Вере. Слава Богу!

Следећег дана сам била презахвална Господу што нисам болесна након шест сати смрзавања испред цркве. Целе ноћи у возу сам се молила Богу и верујем да је Он учинио још једно мало чудо.

Мати Матрона, брза помоћница, је одмах почела да се моли Богу. Вратила сам се из Москве у Понедељак. У среду је звао доктор и заказао преглед мојој мајци. Отишле смо заједно код доктора. Никада нећу заборавити тај дан. Моја мајка је прошла кроз многе тестове код много разних доктора. Изненадио нас је наш изабрани лекар који је специјално звао остале докторе да се распита о мојој мајци, осећале смо се привилеговане као да смо му биле рођаке. Хвала ти Мати Матрона и моли Бога за мене грешну! Након свих тестова нашли су промену у њеном здрављу(нећу причати о детаљима…). Доктор јој преписао један лек да узима сваког дана и моја мајка је почела да се опоравља веома брзо.

Хвала Господу јер воли људе! Мати Матрона Моли Бога и Његову Мајку за мене грешну! Цела година је прошла, а милошћу Божјом и молитвама Чудотворне Свете Матроне моја мајка је самном. Будим се и осећам мирис свеже скуване кафе коју је моја мајка припремила. Заједно пијемо кафу и разговарамо исто као пре.Како је диван мирис воштаних свећа за време молитве… 

Елена Александрова

Превод са Енглеског: чтец Владимир (Србљак)
28.05.2016.

(pravoslavie.ru)

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

98187093 262121271815911 5764122891809456128 n

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ЈА ВОЛИМ СРБИЈУ