Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(јан 16, 2020)
НАТО тренутно не поседује средства противракетне одбране која би могла да се супротставе руском систему „Искандер М“ због његове покретљивости, малих димензија и могућности да користи две врсте ракета, сматра војни стручњак Дмитриј Дрозденко.
   |    (јан 16, 2020)
Стручњаци Роскосмоса осмислили су начин како да онемогући другим земљама да преко сателита шпијунирају активности на њеној територији, саопштено је из ове руске свемирске агенције.
   |    (јан 16, 2020)
Цариградски патријарх Вартоломеј решио је да забије нож у леђа Српској православној цркви „легализацијом раскола у Северној Македонији“, одлучивши да се стави у функцију политичких елита које користе религију у својим играма, изјавио је портпарол Московске патријаршије Владимир Лејгода.
   |    (јан 16, 2020)
Државна дума Русије је за новог премијера Руске Федерације именовала Михаила Мишустина.
   |    (јан 16, 2020)
Владимир Путин предложио је велике уставне измене, а један од кључних предлога је приоритет националног права над међународним. Експерти објашњавају да је логично да у Русији руски закони буду изнад међународног права, с обзиром да у једној сувереној држави туђе норме не треба да буду јаче од закона те земље.
   |   

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ: ОВО ЈЕ ЈЕДИНА ЗЕМЉА КОЈА ИМА МИНИСТАРСТВО СРЕЋЕ

Бутан је једина земља на свету у којој је власт уверена да је тежња за срећом сваког становника најважнији циљ. Заправо им је то толико важно, да је право на срећу уписано у чланак 9 њиховог устава. Из тог разлога се, свакој особи у земљи у склопу пописа становништва, између осталог, поставља и питање “јесте ли срећни?”. У последњем попису проведеном 2015. године, 35 посто становништва је изјавило да су “изнимно срећни”, 47,9 посто се осећа “умерено срећнима”, а само 8,8 посто становника је изјавило да су “несрећни”.

У Бутану не постоји концепт бруто домаћег производа. Уместо тога, за благостања у земљи користи се другачији индикатор – бруто национална срећа. Срећа се сматра главним приоритетом националне политике. Влада Бутана чак је основала и Министарство среће, које до сада није имала нити једна земља на свету.

Бутан, који је према свим показатељима заиста јединствно место на овој планети, пуно је мање погођен глобалним проблемима као што су глад и криминал. Људи тамо живе задовољним животом, нису опседнути модерном технологијом и успешно су сачували своју јединствену културну баштину. Једним делом и зато што нису искусили ратна разарања или екстремно сиромаштво.

Њихов закон брани убијање животиња тако да су већина становника вегетаријанци. Такође је забрањен увоз хемијских гнојива што значи да пољопривредни производи уопште не садрже штетне састојке.

Још један занимљив аспект живота у Бутану је да се шуме не секу – становништво се увек труди посадити што више стабала. Средњи и јужни делови земље уопште нису развијени – та подручја су у принципу велики природни резервати са богатом флором и фауном.

Бутан је успeо задржати већину свог природног богатства из врло једноставних разлога: лов је забрањен, а крчења шума готово и нема. Ово краљевство (парламентарна монархија) производи довољно да само себе уздржава.

Бутан је земља од које пуно тога можемо научити о срећном животу, приоритетима и природној хармонији.

(Здраваисретна.хр)

 

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ГАЗЕТА ПРОМО ВИДЕО