Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(авг 10, 2020)
Пентагон је прави наручилац сателитског система у ниској орбити „Старлинк“, који је распоредила компанија Илона Маска „Спејс икс“, систем ће америчким специјалним снагама омогућити комуникацију у било којој тачки света, изјавио је генерални директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин.
   |    (авг 08, 2020)
Само неколико дана откако је некада највећа хришћанска богомоља, а до скоро и музеј, поново претворена у џамију, инфаркт покосио Османа Аслана.
   |    (авг 08, 2020)
Русија и Кина све више избацују долар у билатералним уговорима, а у поређењу са 2015. годином заступљеност америчке валуте у трансакцијама је скоро дупло мања, преноси јапански лист „Никеи ејжн ривју“.
   |    (авг 07, 2020)
Долазак илегалних миграната у Мађарску, у време док траје пандемија вируса корона, мора бити заустављено по сваку цену јер мигранти представљају опасност по здравље становништва и својеврсну биолошку претњу, рекао је премијер те земље Виктор Орбан.
   |    (авг 07, 2020)
Руска вакцина, коју је направио центар „Гамалеј“, биће регистрована 12. августа, а први ће примити медицински радници и старији становници земље, саопштио је заменик министра здравља Русије Олег Гридњев.
   |   

АИКИДО – ПУТ ДО ХАРМОНИЈЕ

Сам назив Аикидо се састоји од јапанских знакова АИ - што значи хармонија, КИ - свеприсутна енергија, ДО- што значи пут. Једноставно речено то је пут до хармоније. Оснивач ове вештине је велики мајстор Морихеј Ујешиба који је давно рекао: ”Умеће мира заснива се на четири велике врлине: храбрости, мудрости, љубави и пријатељству”.

Милан Пејовић је српски мајстор Аикидоа. Бављење овом вештином му омогућава да одржи добро здравље али и да се кроз енергетске технике свакодневно уздиже на вишу фреквенцију свести. Пристао је да разговара за „Газету“ и открије нам занимљиве детаље.

Да ли се свако може упустити у уживање у овој вештини или је ипак јачина енергетског склопа личности пресудна?

Свако може радити на себи, без обзира на године, физичке способности, ниво образовања или било коју различитост. Квалитетне технике се могу радити и у осмој или деветој деценији живота из на пример столице на било којем нападачу. Аикидо, а нарочито на начин на који ја радим, подразумева рад на себи и побољшавање себе у најширем смислу. Вежбањем и на физичком и менталном плану терамо себе да изграђује нешто ново. Нестабилан и нервозан ум ствара круто, слабо и болесно тело а тада су и технике неефикасне и грубе. Квалитетна Аикидо техника је лепа, хармонична и ефикасна.

Каква је веза између Аикидоа и медитације?

Медитацију можемо описати као гледање унутар себе и интимно упознавање нас самих. То је центрирање самога себе у себи а онда у универзуму. У Аикидоу је медитација стално присутна. Има много психолошких тестова, где се тестирајући тело тестира и ум. Тек центрирано тело, са стабилним умом је снажно и не може га померити ни гурање од стране неколико снажних људи, а ефекти у техникама и на физичком и духовном плану су велики. Медитација се ради редовно са тестирањем тела, јер ум и тело треба да су увек заједно, што се каже док нас смрт не растави. Велики мајстор је једном рекао да не може никада бити побеђен, јер је уједињен са универзумом и сваки нападач је већ самом помисли о нападу, поражен.

Све време спомињете духовни план, шта под тим подразумевате?

Човек је духовно биће и било шта што човек ради се не може одвојити од тога. Имамо свесни и несвесни део ума. Несвесно нам може бити или моћан савезник ил непријатељ, а од нас зависи шта ћемо од њега направити. Полако се од првог тренинга ради на усклађивању свесног и несвесног дела ума преко тестова Кија. Дугогодишњим радом са будућим полицајцима али и већ искусним специјалцима приметио сам да људе фасцинира моћ ума на физичком плану што приказујемо на конкретним примерима на нашим тренинзима.

Колико је важно здравствено стање човека који упражњава Аикидо?

Активирањем својих скривених потенцијала и енергетских и физичких много радимо сами за себе, а верујте ми да сам гледао невероватне трансформације многих људи из болесних и оронулих особа у срећне а често и излечене људе. Кад се ум ослободи граница а активира унутрашња енергија могућа су свакаква чуда. Свако ради у складу са својим способностима. То је суштина, јер смо сви различити и тек поштовањем те своје различитости ми постајемо моћни а и тек поштујући туђу различитост ми можемо квалитетно урадити технику и живети у миру са својом породицом, пријатељима и целим светом.

Шта осећате док тренирате?

Најбоље ћу вам тај осећај дочарати ако вам кажем да се никада након тренинга нисам лошије осећао него пре њега. Активирајући енергију, повезујући се са партнерима кроз вежбе или разговор, једноставно из себе избацимо све оно лоше, а покренемо потенцијале и снагу, којих често нисмо ни свесни. Веома су важне и емоције, јер Аикидо техника увек мора бити пријатна за све вежбаче. Вежбајући хармонију уграђујемо у себе мир и склад, а то преносимо и у своје окружење.

Које су то фасцинантне ствари које можете извести на тренинзима?

Људске су моћи огромне. Годинама су ме будући полицајци стављали на пробе кад су ме њих тринаест гурали а нису померили, кад су ми двојица снажних момака покушала раздвојити два прста а нису успели, држали ме у снажним полугама а из њих сам излазио опуштен са осмехом на лицу, радио технике бацајући нападача без додира, сложио на гомилу десетак нападача, напао и урадио технику колеги који се није стигао супротставити и још много тога, што наравно свако може уз адекватно вежбање и уложен труд.

Познати сте као врхунски мајстор који обучава будуће полицајце при МУП-у Републике Србије, колико је то захтеван ангажман?

Покушавам утицати на будуће полицијске службенике вишеструко. Поред редовних часова криминалистике, кроз разговоре, савете али и захтеве, преносим и део мог животног искуства. Лични пример је најмоћнији педагошко-васпитни инструмент, а нарочито у овим тешким временима. Дајем пример у искрености, поштењу, ширини размишљања, отворености за све (иначе завршавам магистарске студије на Филозофском факултету у Новом Саду) , па можда зато често чујем изненађене коментаре људи који када ме упознају остају затечени, сазнавши да сам официр полиције.

Отворили сте свој Аикидо клуб, кажите нашим читаоцима како могу да вам се придруже у програмима здравог и успешног живљења кроз Аикидо?

Да, по изласку из претходог клуба, дуго сам се задовољавао вежбајући само са мојим пријатељима полицајцима, од којих су ме неки убеђивали да треба да отворим свој клуб и пренесем људима бар део свог знања. Ову прилику ћу да искористим да се јавно захвалим породици што је све време уз мене. Прихватио сам идеју да ми се Аикидо друштво зове ”Алдебаран”, а то је фиксна звезда позната као чувар Истока, која носи поруку моћи, људскости и новог почетка. Везује се са Архангела Михаила што ме је посебно импресионирало. Аикидо друштво “Алдебаран” обавља своју делатност у Новом Саду па сви који желе могу лако да нас пронађу.


(Агенција Газета)

 

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

98187093 262121271815911 5764122891809456128 n

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ЈА ВОЛИМ СРБИЈУ