Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(авг 10, 2020)
Пентагон је прави наручилац сателитског система у ниској орбити „Старлинк“, који је распоредила компанија Илона Маска „Спејс икс“, систем ће америчким специјалним снагама омогућити комуникацију у било којој тачки света, изјавио је генерални директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин.
   |    (авг 08, 2020)
Само неколико дана откако је некада највећа хришћанска богомоља, а до скоро и музеј, поново претворена у џамију, инфаркт покосио Османа Аслана.
   |    (авг 08, 2020)
Русија и Кина све више избацују долар у билатералним уговорима, а у поређењу са 2015. годином заступљеност америчке валуте у трансакцијама је скоро дупло мања, преноси јапански лист „Никеи ејжн ривју“.
   |    (авг 07, 2020)
Долазак илегалних миграната у Мађарску, у време док траје пандемија вируса корона, мора бити заустављено по сваку цену јер мигранти представљају опасност по здравље становништва и својеврсну биолошку претњу, рекао је премијер те земље Виктор Орбан.
   |    (авг 07, 2020)
Руска вакцина, коју је направио центар „Гамалеј“, биће регистрована 12. августа, а први ће примити медицински радници и старији становници земље, саопштио је заменик министра здравља Русије Олег Гридњев.
   |   

СОЛАРНА ДОЛИНА: ЕНЕРГЕТСКИ ЕФИКАСНО НАСЕЉЕ НА ПАДИНАМА ФРУШКЕ ГОРЕ

На само пет километара од центра Новог Сада, гради се насеље које своје потребе за енергијом добија из обновљивих извора. Основна идеја при пројектовању насеља Соларна Долина била је да се подигне модерно, енергетски ефикасно насеље у лепом амбијенту – на падинама Фрушке горе а опет довољно близу центру града. Зато је изабрана парцела на Мишелуку, на којем инвеститор Никола Џолев са својим сарадницима подиже насеље у којем ће житељи моћи чак да узгајају своју храну у био-баштама.

Изградња 1 фазе насеља Соларна долина је почела а њу ће чинити 10 стамбених јединица (куће у низу) и један пословни објекат. Фаза ИИ обухвата изградњу објеката на површини од око 4 хектара, примарно стамбене намене али и садржаја који ће подићи врендост насељу. Поред трим стаза, теретане на отвореном и дечијег игралишта у плану је изградања коридора са био-баштама у којима ће се моћи узгајати поврће, воће или цвеће. Сви објекти користиће обновљиве изворе енергије. Тако ће се грејање, хлађење и припрема санитарне топле воде остваривати коришћењем соларних колектора и топлотних пумпи.

Могу се очекивати око четири пута мањи трошкови него код објеката везаних на системе даљинског грејања.
Објекти су пројектовани у Б класи енергетске ефикасности што значи да ће потрошња енергије за грејање/хлађење на годишњем нивоу износи мање од 30 кWх/м2, док је просечна потрошња у граду око 120 кWх/м2. У складу са тим, могу се очекивати око четири пута мањи трошкови него код објеката везаних на системе даљинског грејања. На годишњем нивоу, за стан од нпр. 80 м2, очекивана уштеда износи око 950 евра, у односу на исти стан у класичној градњи. Дигиталним регулаторима температуре моћи ће се контролисати грејање и хлађење у просторијама па ће и плаћање бити по утрошку. За систем грејања, одабрано је централно подно грејање.

Свака кућа у низу има свој засебан улаз, два приватна дворишта и стамбени простор на два нивоа (приземље и спрат). У понуди су опционо и гараже, које у зависности од стамбене јединице, могу бити у склопу објекта (сутеренска етажа) или у засебном објекту у наставку низа. Од објеката који су тренутно у изградњи, у понуди су стамбене јединице величине од 80 па све до 160 м2.

На основама можете видети основе приземља и првог спрата за једну кућу у низу са станом од око 160 м2 (лева половина овјекта) и два стана од по цца 80 м2 (десна половина објекта). Величина дворишта варира у зависности од јединице.

Колико коштају квадрати

Цена објеката у изградњи (фаза 1) је 860 евра/м2 + пдв (10%). Цена гараже у склопу објекта је 60% од основне цене по м2, а гараже у засебном објекту 40%. Цена дворишта са уређењем је 15% од основне цене по м2. Рок завршетка градње фазе 1 је јун 2017. године, након чега се планира реализација друге фазе.

(градња.рс)

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

98187093 262121271815911 5764122891809456128 n

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ЈА ВОЛИМ СРБИЈУ