Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(мар 25, 2020)
Русија ће помоћим свим земљама којима је то потребно како би се избориле против пандемије коронавируса, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.
   |    (мар 25, 2020)
Амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов оптужио је америчке медије да објављују неистините информације о ситуацији са короном у свету.
   |    (мар 25, 2020)
Амерички председник Доналд Трамп подржао је планове Саудијске Арабије о потискивању Русије са нафтних тржиша уз помоћ повећања производње, пише „Политико“, позивајући се на неименоване изворе.
   |    (мар 25, 2020)
Пандемија вируса коронa отворила је бројна питања, а једно од њих је и колико заиста знамо о свету у којем живимо, колико се у његовом спознавању ослањамо на званичне податке, умемо ли да препознамо чињенице и да их исправно тумачимо.
   |    (мар 07, 2020)
Мигранти нису окренути према богатим арапским земљама које имају мањак становништва него искључиво према Европи. То личи на геополитички пројекат.
   |   

ПРЕДРАГ ЋЕРАНИЋ: САУДИЈСКО – ТУРСКИ (ПОЛИТИЧКИ) ТОК

Када је Јусуф Карадави, идеолог Муслиманског братства и председник Светске уније исламских учењака, 2010. године боравио у Сарајеву, један од састанака које је одржао био је онај у Културном центру "Краљ Фахд" који има статус дипломатско-конзуларног представништва Саудијске Арабије, а у овом комплексу иначе не важе закони Босне и Херцеговине.

Састао се Карадави и са тадашњим поглаваром Исламске заједнице у БиХ, Мустафом Церићем, својим замеником у Европском већу за фетве. Једна од Карадавијевих препорука била је да се не иде трагом Ал Каиде, односно да треба одустати од оружаног вида џихада и окренути се политичким средствима. Због оваквог приступа Карадавијево политичко деловање у Египту подржале су САД током тзв. Арапског прољећа. Резултат је био победа Муслиманског братства на изборима у Египту и устоличење Мухамеда Мурсија за новог председника Египта. Мурсијева владавина била је краткотрајна, од 30. јуна 2012. до 03. јула 2013. године био је председник Египта, након чега је дошло до војног пуча, када је власт преузео генерал Ел Сиси. У чему је био проблем? Потпуно одступање од америчке политике, коју је све до доласка Мурсија, односно Муслиманског братства на власт, проводио Египат. Нова власт се окомила на арапске краљевине лојалне Америци, и показала намеру да изврши промене у Саудијској Арабији, Катару и У.А.Е. Мурсијев Египат је прокламовао уништење Израела, а када су успоставили везу са Ираном, чаша се, што се Американаца тиче, прелила. Показало се да су идеолошке разлике између Ал Каиде и Муслиманског братства техничке, односно методолошке природе.

Уследио је пуч, хапшење Мурсија, протести које је предводио Карадави, насиље, убиства. Након слома побуне,  Мурси је осуђен на 20 година затвора, а Карадави одлази из Египта. Уточиште је пронашао најпре у Катару, али је убрзо морао побећи у Турску, где га је под заштиту узео турски председник Ердоган. Карадави, иако у поодмаклим годинама (1926. је годиште), остао је неприкосновени верски ауторитет у исламском свету, а Ердоган га се није одрекао ни када је по налогу Египта Интерпол за Карадавијем расписао црвену потерницу. Међутим, Карадави је остао камен спотицања између Турске и Саудијске Арабије. Заједничка борба против Башара ел Асада, и заједничка љубав Ердогана и саудијског краља Салмана – Исламска држава, приближила је ставове двојице државника и у погледу Карадавија, односно Муслиманског братства. Договорен је и заједнички наступ према генералу Ел Сисију, који је сада власт у Египту. Договор гласи: Карадави ће се заборавити, а Муслиманско братство ревитализовати, односно инфраструктура сачувати и ојачати, ради продора у Европу и растакања ЕУ, а потом и њеног исламизирања. Краљ Салман већ се похвалио да је „убризгао“ донације вехабијским енклавама које долазе из структуре Муслиманског братства и да ту организацију преузимају његови људи, тј. рођаци, те да су приоритет БиХ и Косово.

У том контексту треба посматрати непримерене политичке иступе исламских поглавара у региону. Хусеин Кавазовић, поглавар Исламске заједнице у БиХ, након четворедневног боравка у Египту, који се иначе сматра колевком Муслиманског братства, почео се понашати као типичан босанскохерцеговачки политичар, који запаљивим говорима настоји придобити бирачко тело. Србе је назвао власима, почео је делити пацке политичарима у Бања Луци и Београду, најавио да ће Бошњака у БиХ за десет година бити 60%. Нови муфтија србијански, Абдулах Нуман, сасвим непотребно, изјавио је да треба укинути Републику Српску. Очито је да саудијско-турски (политички) ток мора проћи прво кроз Балкан.

Пише: Предраг Ћеранић

(Правда)

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ГАЗЕТА ПРОМО ВИДЕО