Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(окт 04, 2019)
Конфликт између Београда и Приштине, по свему судећи, трајаће поприлично дуго уколико Србија настоји да то питање разреши у своју корист, али онда се поставља друго питање — шта радити са процесом уласка Србије у састав Европске уније, изјавио је директор Института за словенске студије Руске академије наука Константин Никифоров.
   |    (сеп 24, 2019)
Свечаним постројавањем у Центру за обуку у Залужанима, код Бањалуке, данас је званично представљена јединица Жандармерије, нова организациона јединица Министарства унутрашњих послова Републике Српске.
   |    (сеп 24, 2019)
Заседање Генералне скупштине УН и бројни сусрети које ће у Њујорку имати српски председник Александар Вучић биће својеврстан тест који би требало да покаже да ли се ставови Запада према Србији и косовском питању мењају или се ради о козметичком улепшавању које би нашу земљу требало да преведе преко црвене границе.
   |    (јул 11, 2019)
Након потреса јачине 7,1 степена који је у петак погодио Kалифорнију, настала је огромна пукотина на површини Земље. Био је то други јаки потрес у 48 сати.
   |    (јул 11, 2019)
Истина је да су Срби представљени у западним медијима као убице, рекао је заменик уредника француског „Фигароа“.
   |   

ЋЕРАНИЋ: ПАРАЏЕМАТИ СУ ПОЛИТИЧКО КРИЛО ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ У БИХ

Вође вехабијског покрета у БиХ одбили су да испоштују захтев поглавара Исламске заједнице, Хусеина Кавазовића, да затворе илегалне месџиде и џемате, верске објекте и верске заједнице у којима без неопходне, законом прописане сагласности, обављају одређене активности. Они нису уважили дати рок који је трајао до краја фебруара, те је Кавазовић позвао државне органе да реагују.

У крајње оштро интонираном саопштењу, из Исламске заједнице је указано да је оно што се у вехабијским месџидима пропагира текфир идеологија, која је „подлога на којој су израсли монструми који на ратиштима Блиског истока чине злодела која са учењем ислама немају никаквог додира и која нису виђена у четрнаестовековној историји муслиманске праксе“.

Након што су вође параџемата одбиле да се потчине Исламској заједници, уз образложење да су они ту због 50 000 наоружаних четника, сваки разговор о потреби европског понашања и пута БиХ у ЕУ престаје. То уједно говори да параџемати артикулишу јасне политичке ставове и поруке иза којих стоји оружана сила. Параџемате можемо сматрати политичким крилом Исламске државе у БиХ, и стога треба очекивати врло неповољне сценарије.

Све су прилике да држава неће реаговати јер је вехабијска заједница постала политички фактор, на који се увек рачуна уочи избора, при чему се пренебрегавају безбедносне импликације које се за овај радикални покрет везују. Из полиције Федарације БиХ већ је саопштено да се не осећају позвани да против параџемата који наставе са радом било шта предузму, и указали на комуналну полицију као надлежну институцију. Најпозванији да реагује по овом питању, члан Председништва БиХ, Бакир Изетбеговић, има „паметнија посла“ који се своде на урушавање и измене Дејтонског споразума методом „корак по корак“. Флоскулама о Бриселској фази Дејтона тај напор подржава и ЕУ.

Постоје два проблема која се могу довести у везу са нерешеним питањем илегалног организовања вехабијског покрета. Први је мигрантска криза. У марту и априлу очекују се велики таласи миграната који би, вољом ЕУ, требало да се „усидре“ на Балкану, односно на „балканској рути“. При томе се мисли на Грчку, Македонију и Србију, јер ће границе Мађарске и Хрватске бити ограђене жицом и обезбеђене од оружаних снага, односно, границе ЕУ чуваће НАТО. Грчка ће бити изузета и препуштена самој себи.

Коначно, НАТО је почео да пресреће бродове и чамце који из Либије крећу ка Италији и другим европским земљама, те миграната из Либије више нема. Међутим, Турска пропушта чамце с мигрантима који плове ка грчким острвима, што значи да ће на удару бити централни Балкан. У том случају део миграната могао би да промени трасу кретања и кроз БиХ се упуте према Хрватској. Из БиХ се око три стотине добровољаца упутило ка Исламској држави да би ратовало за идеју о калифату. Сву неопходну припрему и помоћ добили су у вехабијским џематима. Да ли ће мигранте, који долазе управо из Сирије и Ирака, простора на којем је створена Исламска држава, вехабије искористити ради јачања свог покрета?

Друго што треба имати у виду јесте да ће 24. марта бити изречена пресуда Радовану Караџићу. Британски портал Business Insider саставио је листу 22 најбруталнија диктатора, међу којима се налази и име Радована Караџића. Портали из Федерације БиХ листом су то пренели. Да ли се ради о медијској припреми ескалације хибридног рата против Републике Српске и да ли ће пресуда Караџићу бити окидач?

Све наведено су разлози да се две најважније српске партије, СНСД и СДС, уздигну изнад међусобних оптужби за издају и криминал, и ради Републике Српске се заједно суоче са опасностима којима је Српска изложена. 

(Предраг Ћеранић, Правда)

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ГАЗЕТА ПРОМО ВИДЕО