Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(апр 29, 2020)
Високи представник Европске уније Жозеп Борел је оценио да ће криза библијских размера погодити Европу и свет због епидемије корона вируса, "а земље у развоју ће изгубити све приходе, будући да је дошло до краха извоза, цене нафте и сировина, туризам је стао, исто као и дознаке економских емиграната".
   |    (апр 29, 2020)
Жеља Сједињених Држава да организују нову трку у наоружању велика је грешка и погрешна процена Пентагона и Вашингтона и сигурно ће довести до формалног и званичног настанка војног савеза између Русије и Kине.
   |    (апр 29, 2020)
Чињеница да се земљин пол помера и иде ка Русији узнемирила је многе на Западу чак и врло озбиљне научнике који у томе виде заверу Русије. Да ли сте знали да се магнетни северни пол планете Земље за две године помери за растојање између Београда и Новог Сада.
   |    (апр 22, 2020)
Амерички инвеститор и милијардер Џорџ Сорош сматра да Европска унија у циљу борбе против ковида 19 и опоравка од последице пандемије треба да предузме мере какве се обично предузимају само изузетно у кризним временима, а које подразумевају издавање и продају обвезница без рока доспећа за које није потребно отплаћивати њихову номиналну вредност.
   |    (апр 21, 2020)
Министар одбране Александар Вулин каже да су у два инцидента у мигрантским центрима, у Адашевцима и у Крњачи, војници пуцали у ваздух, како би смирили ситуацију.
   |   

ВЕЛИМИР РЕМИЋ: СВИМ СРБИМА ИЗВАН МАТИЦЕ ДАТИ ПРАВО ГЛАСА

И док се све земље у региону бивше Југославије максимално труде да што више помогну свој народ ма где год он живео изван матичних држава, у Србији изгледа нико неће ни да изнесе идеју о томе да Србе из Републике Српске, Црне Горе, Хрватске и Македоније треба што тесније повезати са Србијом јер сви смо ми једно, ма колико били удаљени километрима, крв је иста, душа нам је свима православна, а ген српски.

Ево на пример посматрајмо Устав Хрватске у којем стоји да сви Хрвати из Босне и Херцеговине имају право гласа на изборима који се одржавају у тој земљи. Осим тога без проблема и мукотрпних чекања успевају да добију држављанство Републике Хрватске, док Срби изван Србије који нису држављани истоимене земље немају право гласа на изборима у својој матици. Можда је неко некада и покушао да ову тему стави на дневни ред, али је брзопотезно она убачена у фиоку заборава под ознаком „Строго забрањено отварање“.

Да ли се неки плаше утицаја који би Срби из Српске, Црне Горе, Хрватске и Македоније, а који су доказани родољуби и борци против глобализма, имали ако би им било дозвољено да изађу на биралишта и тако дају свој допринос у изградњи Србије. Па где је та демократија на коју се сви позивају? Где је та брига за Србе који нису рођени у Србији? Ко је наредио да се ово питање нипошто не анализира? Коме смета јак српски отпор који долази изван Србије? Има ли ико паметан и емпатичан на српској политичкој сцени ко ће да јасно и гласно каже: Сви смо ми Срби и сви морамо да имамо једнака права? Да ли нам то ћутање и не бављење решавањем овог питања јасно показује ко управља српском државом?

Како то да Хрвати из БиХ могу гласати па чак и имати пресудан утицај на исход избора у Хрватској, а Србима то право није омогућено. Ко то забрањује? Ко не жели слогу, заједништво и отпор према пропасти у коју Србија срља?

Наши непријатељи су и те како свесни чињенице да Срби посебно они из Српске и Црне Горе никада не би гласали за оне политичаре којима је ЕУ честитала победу у 17 часова, тачније за време самог трајања гласања. Знају они да би Срби из региона пореметили њихове планове ако би им било дозвољено да изађу на изборе. Свесни су да у Републици Српској има скоро милион и по становника чији би гласови ишли баш на супротну страну од ове која се залаже за улазак у НАТО и ЕУ.

Питам се где су сада сви они који се позивају на специјалне и паралелне везе Српске и Србије које су загарантоване Дејтонским споразумом? Много је питања, али ко ће да нам одговори? Ко то још води рачуна о народу? Сви се само залажу да угнезде своје похлепне гузице у удобне фотеље у којима ништа не раде, а примају плате. А народ ко народ, ћути и трпи док једном не пукне.

Сећам се да је председник Републике Српске Милорад Додик још пре десет година предлагао да се Србима из Српске омогући да гласају на изборима у својој матици на исти онај начин како то Хрвати спроводе годинама. Зашто они могу, а ми не можемо?

Ма, и ја много питам, али ко пита не скита. Важно је поново отворити фиоку са почетка ове приче коју је неко добро замандалио и на којој се скупио велики талог прашине. Ево прошла је деценија, сменише се на власти и Курта и Мурта, а Срби изван матице и даље чекају да се појави владар који ће ово питање да реши једном за сва времена. До тада уживајмо у бројним представама издајничког позоришта чији глумци играју по унапред написаном сценарију који су писали највећи непријатељи српског рода.

(Велимир Ремић, главни и одговорни уредник руско-српске информативне агенције „Газета“)

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

98187093 262121271815911 5764122891809456128 n

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ЈА ВОЛИМ СРБИЈУ