Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(мар 25, 2020)
Русија ће помоћим свим земљама којима је то потребно како би се избориле против пандемије коронавируса, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.
   |    (мар 25, 2020)
Амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов оптужио је америчке медије да објављују неистините информације о ситуацији са короном у свету.
   |    (мар 25, 2020)
Амерички председник Доналд Трамп подржао је планове Саудијске Арабије о потискивању Русије са нафтних тржиша уз помоћ повећања производње, пише „Политико“, позивајући се на неименоване изворе.
   |    (мар 25, 2020)
Пандемија вируса коронa отворила је бројна питања, а једно од њих је и колико заиста знамо о свету у којем живимо, колико се у његовом спознавању ослањамо на званичне податке, умемо ли да препознамо чињенице и да их исправно тумачимо.
   |    (мар 07, 2020)
Мигранти нису окренути према богатим арапским земљама које имају мањак становништва него искључиво према Европи. То личи на геополитички пројекат.
   |   

ДР ВИКТОР РАДУН ТЕОН: БУНТ МОРА ДА ИДЕ ДО КРАЈА

Сутрашњи протест против НАТО-а у Београду изузетно је важан. Важан је као акција, али и као симболички гест српског народа, којим ће народ јасно послати сигнале да је против тоталне НАТО окупације која нам се спрема. Сутрашњи протест треба да буде протест здравог разума, одговорности и духа слободе и мира. Зашто је важно доћи на протест?

Већина нас још увек није свесна колико је значајан овај протест. Важно је зато што ми, народ Србије, посебно српски народ, као њен већински чинилац, треба да одлучно покажемо да смо против тоталне окупације НАТО снага које нам се спрема. Пружање отпора против оних који су нас немилосрдно бомбардовали, уништавали мостове, железнице, индустријске погоне, електродистрибутивну мрежу, школе, домове здравља, медијске куће, касарне, који су сејали смрт, убијали недужне цивиле, бацали бомбе са осиромашеним уранијумом, тровали наше њиве, воду и ваздух, то није ништа друго него питање здравог разума. Да ли су НАТО зликовци, који су починили јасан злочин против човечности, који се граничи са геноцидом, одговарали пред лицем правде за свије злочине? НЕ! Да ли су се покајали и извинили због свог гнусног чина народу Србије? НЕ! Да ли су понудили да нам плате одштету? НЕ!

Уместо свега тога, они су заузели Косово и изградили тамо америчку војну базу, највећу у Европи, наметнули своје официре да буду инструктори нашој, српској војсци, наређивали и надзирали уништавање оружја и смањење људства у српској војсци, сводећи је на бледу сенку оне некадашње српске војске, и још много шта што не знамо. НАТО се увукао у Србију на мала врата. Јавно прокламована војна неутралност, које се држи наша власт, на челу са Вучићем и СНС, постала је само чиста фраза и данас представља спрдњу здравог разума и вређање читавог народа.

Ратификовањем Споразума о сарадњи са НАТО 12.02., Србија је НАТО трупама дала имунитет и одобрила им да могу да располажу нашим војним и економским капацитима, да се стационирају и слободно крећу територијом наше земље, а да не полажу рачуна пред властима о свом кретању. Тиме је прекршен Устав Србије и почињен је чин предаје земље у руке злочинаца! Нарушена је војна неутралност и отворено смо се као земља сврстали на страну НАТО-а. У ово време, када се Русија, заједно са Кином и осталим својим савезницима, уздигла као једина сила која је одлучно стала на пут агресивној и деструктивној империјалистичкој политици САД и њених сателита, супротстављајући се џихадистичкој пошасти у ратовима у Сирији и другде у свету, када је геополитичка равнотежа озбиљно нарушена и када нам прете бројне опасности по мир и стабилност, и у земљи и у региону, када се Русија јасно ставила на нашу страну, као бранилац наших интереса и неко на кога увек моћемо рачунати као на пријатеља, српско руководство потписује документе која дају неизмерна овлашћења ономе који нас је уништавао и убијао. Истовремено, окренуло је леђа Русији, и на тај начин показало непријатељски став према дојучерашњем пријатељу, изазивајући Русију да нас третира као непријатеља. Има ли веће бруке од тога? Има ли већег понижења од тога?

Судбина наше земље је у нашим рукама. Ако дођемо на протест, моћи ћемо да покажемо нашу народну вољу да смо против такве једностране и недемократске одлуке власти. Рећи ћемо чврсто НЕ! А народно НЕ нико не може да оспори и побије. Оставимо све међустраначке дилеме и конфликте, будимо свесни као народ шта нам се спрема. Треба да нам буде јасно да овде није важно која странка или покрет организује протест. Било ко да је организатор, битан је сам протест, бунт или побуна народа. Народ не може сам да се организује, нарочито у овим условима...

Онај који поведе народ на бунт има велику одговорност за то. Он мора да изведе бунт до краја, до његове успешне реализације. Ако се стане на пола пута, ако се посустане и попусти, онда ће се енергија бунта расплинути и малаксати. С друге стране, организатор протеста мора имати на уму да не сме злоупотребити енергију и искрену вољу народа да стане на крај овом катастрофалном пропадању Србије који води Вучић и политика СНС. Организатори - странке и покрети, морају знати да времена за исправке више нема и да неће бити више могућности за фотељашење, поткрадања и преваре. Толико смо пропали као земља и као народ да смо на ивици тоталне пропасти, без икаквог претеривања. Није тешко пронаћи показатеље економске, политичке, културне, социјалне и сваке друге пропасти на интернету и у другим изворима.

Протест народа је упадљив демократски гест и демократска акција, против које не може ниједна сила, ни спољашња ни унутрашња. Нико не може оспорити демократичност народа који се буди, свестан да је догорело до ноктију и да су промене неопходне. Наравно, неопходно је испунити најмање три услова да би протест био делотворан:

а) да протест буде организован;
б) да протест буде масован и
в) да протест буде дуготрајан.

Према томе, ако се испуне ова три услова, полиција и друга сила коју може ангажовати држава неће моћи много да уради. Највише што полиција може јесте да растера демонстрације и тако привремено унесе расуло и конфузију. Али, ако имамо јасне циљеве и стратегију, ако се ствари развијају, онда ни полиција не може ништа. Власт зато тежи да што пре реагује и да пошаље што већу силу у што краћем року. Њима не одговара дуготрајност. Они теже да проблем реше што брже. Зашто? Зато што су свесни да ако не реше тај проблем у кратком року, незадовољство народа ће се само још више појачавати и ширити, и на крају, када се довољно омасови, никаква сила ту неће бити од помоћи.
Зато, послушајмо свој здрав разум и дођимо на протест. Покажимо да смо људи, а не робови, и кажимо јасно: НЕ!

(Др Виктор Радун - Теон

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ГАЗЕТА ПРОМО ВИДЕО