Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(јул 17, 2020)
Амерички Стејт департмент намерава да издвоји финансијску помоћ за непрофитне организације које ће помоћи „јачању веза“ између грађана Србије и Сједињених Америчких Држава, а такође олакшати улазак земље у Европску унију, наводи се у документу Стејт департмента, у које је имао увид РТ.
   |    (јул 17, 2020)
Резолуција о Сребреници, чији је предлог представљен у америчком Конгресу служи како би Бошњаци сачували улогу једине жртве грађанског рата у БиХ и истовремено, како би Американци оправдали своју улогу у том рату.
   |    (јул 10, 2020)
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган потписао је данас декрет којим Аја Софија постаје џамија након што је суд поништио одлуку власти из 1934. године којом је та грађевина постала музеј.
   |    (јул 03, 2020)
Земљиште поред Фоче је само једна од 17 локација у РС, коју би Армија БиХ, уз помоћ Уставног суда, да укњижи на своје име, са идејом да једнога дана уз Дрину, стационира и НАТО као сталну војну претњу Србији.
   |    (јул 03, 2020)
Министарство здравља је одобрило још један руски лек против вируса корона на основу фавипиравира, под трговачким називом арепливир. Први авифавир је одобрен крајем маја, а клиничка испитивања су започета тек у априлу.
   |   

ПРЕДРАГ ЋЕРАНИЋ: ШТА КАДА ПАДНУ АЛЕПО И РАКА?

Током боравка у суседној Хрватској заменик америчког министра одбране Мајкл Карпентер пре два дана дао је изјаву која је привукла пажњу сарајевске штампе. Он је упозорио да је због све јачих напада на Исламску државу (ИД) повећан ризик од доласка терориста на подручје Балкана, посебно у БиХ. Уједно, британски медији обелоданили су делове извештаја ЕУ о терористичкој претњи, а што је представио координатор ЕУ за контратероризам Жил де Кершов. Према том извештају Исламска држава послала је хиљаду и пет стотина џихадиста  у Европу с наређењем да што пре изведу терористичке нападе, док велика опасност, како је наведено, прети Балкану. Де Кершов је нагласио да се калифат физички руши, али да постоји „онај виртуелни који терористима омогућава организацију напада, али и директне ударе на електричне мреже, ваздушни саобраћај, нуклеарне електране“.
У јуну 2015. године писали смо да  „анализа Исламске државе указује да она нема границе,  нема ни војску у структуралном смислу, и више делује као обавештајна организација него држава у стварању“ те да ИД „примењује црне и психолошке операције и користи све аспекте хибридног рата“.
 
Наслов текста објављеног на московском Фонду стратешке културе у којем смо објашњавали поменуту тезу гласио је „Шта ако падне Дамаск“. Срећом, данас пишемо на тему „Шта када падну Алепо и Рака“. Та „срећа“ зове се руска војна интервенција у Сирији, захваљујући којој је Русија сачувала Сирију али и избегла могућност да са џихадистима ратује на својој територији, конкретно на Кавказу, што је била намера идеолога ИД. Не треба заборавити да је у случају запоседања Дамаска, поред Русије, друга мета за џихадисте био Балкан, конкретно БиХ. Значи, Русија је сачувала Балкан од новог ратног пожара, јер би се упади ратника Исламске државе вероватно претворили у нови сукоб на етничком и верском шаву, а он не би захватио само БиХ, већ би се пренео на цели Балкан. 
 
С обзиром на обавештајну природу ИД, што такође указује и на њене ствараоце, она може да се појави на било ком месту где се процени да би могла бити прихваћена од локалног становништва. Када из Сарајева поручују да се ствари у погледу одласка бх грађана на сиријско ратиште држе под контролом и при томе истичу да у последњих шест месеци ниједан бх држављанин није отишао на то ратиште и да се у БиХ већ вратило њих 45, потпуно заборављају да ИД више не зове у Сирију, већ своје борце из Сирије упућује у Европу како би се борба за идеје калифата наставила на европском тлу. Међутим, Исламска држава је толико на злу гласу да су мали изгледи да би њену заставу неко на Балкану развио. Зато се трагало за другом идеологијом у име које би се изводили терористички напади.
 
Пронашли су је у Муслиманском братству, организацији под чију капу могу да стану сви национални покрети. Пад Алепа и Раке означиће крај Исламске државе у њеном физичком смислу, али се борба за њене идеје неће окончати. Стога селефијски параџемати у БиХ заслужују више пажње од оне коју им посвећује комунална полиција, а сиријски повратници боље сагледавање њихове улоге и задатака које су добили у Сирији. 
 
Извор: Правда

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

98187093 262121271815911 5764122891809456128 n

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ЈА ВОЛИМ СРБИЈУ