Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(јул 17, 2020)
Амерички Стејт департмент намерава да издвоји финансијску помоћ за непрофитне организације које ће помоћи „јачању веза“ између грађана Србије и Сједињених Америчких Држава, а такође олакшати улазак земље у Европску унију, наводи се у документу Стејт департмента, у које је имао увид РТ.
   |    (јул 17, 2020)
Резолуција о Сребреници, чији је предлог представљен у америчком Конгресу служи како би Бошњаци сачували улогу једине жртве грађанског рата у БиХ и истовремено, како би Американци оправдали своју улогу у том рату.
   |    (јул 10, 2020)
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган потписао је данас декрет којим Аја Софија постаје џамија након што је суд поништио одлуку власти из 1934. године којом је та грађевина постала музеј.
   |    (јул 03, 2020)
Земљиште поред Фоче је само једна од 17 локација у РС, коју би Армија БиХ, уз помоћ Уставног суда, да укњижи на своје име, са идејом да једнога дана уз Дрину, стационира и НАТО као сталну војну претњу Србији.
   |    (јул 03, 2020)
Министарство здравља је одобрило још један руски лек против вируса корона на основу фавипиравира, под трговачким називом арепливир. Први авифавир је одобрен крајем маја, а клиничка испитивања су започета тек у априлу.
   |   

КОЛУМНА ПРЕДРАГА ЋЕРАНИЋА: ДУБОКА ДРЖАВА У СРБИЈИ

Рат за Сирију је изгледа ушао у завршну фазу. САД су анимирале своје савезнике, а имају их на свим сукобљеним странама, с намером да блиц кригом запоседну Мосул и Раку, уз Алепо најзначајнија упоришта тзв. ИД. САД желе да као предводник антитерористичке коалиције (на коју су сви били заборавили) с Русима, који заједно са Асадовим снагама улазе у последње неосвојене четврти Алепа, седну за преговарачки сто као равноправан партнер и направе нову мапу Сирије. Ко буде победник у Сирији имаће „беле фигуре“ на Балкану, на којем су припреме за меч при крају. У том контексту треба посматрати посету Патрушева, Путиновог првог безбедњака Београду, и пронађено оружје у близини премијерове породичне куће у Јајинцима. 
 
Долазак Патрушева и понуда коју је изнео значи да је по први пут Русији до Србије више стало него до Бугарске, и да је Србија Русима приоритет на Балкану. Пронађено оружје представља опомену да то друга страна неће дозволити. Ердоган се након сазнања да они у којима је видио савезнике стоје иза пуча у којем је требало да буде ликвидиран, обратио турском народу и потпуно променио курс турске политике, окрећући се Русима а удаљавајући од НАТО и Вашингтона.Премијер Србије до сада се није обратио јавности већ шаље поруке преко најближих сарадника, министара Стефановића и Вулина. Читајући те поруке, за што је опет потребна лупа да би се видело и разумело све написано у подтексту, схватамо да је оружје у Јајинцима имало конкретну намеру и да власнике нађених ДНК можда треба тражити у страним амбасадама (у буквалном или фигуративном смислу, свеједно).
 
Паралеле са покушајима убиства и на крају убиства премијера Ђинђића свакодневно се повлаче у медијима, али би се у једном мекшем смислу могла повући и паралела са оним што је преживео Ердоган. Удаљавање страних саветника из владе и наговештаји да је у току чистка у службама безбедности указују да и у Србији постоји „дубока држава“ и да је наступио последњи моменат да се она демонтира, или ће „дубока држава“ демонтирати Србију. Непрекидни уступци НАТО пакту и Западу уопште отворили су јој многа врата. Квалитетна истрага и одлучан став могли би окончати предуго балансирање између Истока и Запада и пловидбу у неутралним водама, и курс Владе Србије усмерити према Москви, што је Ердоган учинио експресно након првих сазнања и доказа о организаторима пуча које је пружила истрага. Када је Ердоган окренуо прамац, било је довољно здравих мотора да следе нови курс, иако је неке „дубока држава“ онеспособила. 
 
Колико год да је био лојалан Западу, а Ердоган је учинио и више него су Амери тражили (турска војска је оборила руски војни авион, помагала ИД, чак је Ердоган с војском ушао у Ирак и Сирију) није било довољно, јер план је дестабилизација и на крају - хаос. Из „конструктивног“ хаоса на Блиском истоку треба да се створе нове државе, попут државе Курда, на што се Анкара јежи. Тако ствари стоје и са Србијом – ма колико влада иза пароле „и Исток и Запад“ водила у суштини прозападну политику и правила уступке – то није довољно, јер план је дестабилизација и на крају - хаос.  Зашто? Објашњење је идентично оном за Блиски исток: зато што из „конструктивног“ хаоса треба да настану нове државе попут „Албаније у природним границама“.
 
Извор: Правда

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

98187093 262121271815911 5764122891809456128 n

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ЈА ВОЛИМ СРБИЈУ