Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(јул 11, 2019)
Након потреса јачине 7,1 степена који је у петак погодио Kалифорнију, настала је огромна пукотина на површини Земље. Био је то други јаки потрес у 48 сати.
   |    (јул 11, 2019)
Истина је да су Срби представљени у западним медијима као убице, рекао је заменик уредника француског „Фигароа“.
   |    (јун 25, 2019)
Житељи четири општине на северу КиМ — Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока, налазе се на корак од хуманитарне катастрофе јер у продавницама недостаје основних животних намирница.
   |    (јун 25, 2019)
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг запретио је да ће предузети мере уколико Русија не буде испуњавала обавезе према Споразуму о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, који је закључен између САД и СССР-а.
   |    (јун 25, 2019)
Русија, САД и Израел усагласили су се око већине питања поводом регулисања сиријске кризе, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.
   |   

РЕФЕРЕНДУМ ЈЕ ПРОТЕСТ ПРОТИВ НЕПРАВДЕ

Референдум је протест против неправде Предсeдник Републике Српске Милорад Додик и председник Владе Србије Александар Вучић отворили су дeоницу аутопута "9. јануар" Добој-Прњавор. Том приликом председник Српске је одговарајући на новинарско питање о референдуму био децидан наглашавајући да ће референдум бити одржан када је и планиран и да су „све приче које су се појавиле у јавности ових дана и које говоре другачије су само спекулације“.

Више од дужине дионице која, када су у питању аутопутеви у региону није безначајна (36 километара), говори име аутопута – „9. јануар“. Такође и слоган исписан на асфалту – „Изградили смо 9. јануар и идемо својим путем“.

Адвокат Славка Којић у ауторском тексту „Одустајање од референдума превелик ризик за Републику Српску“, објављеном на Фонду стратешке културе, указује на скоро непримећену чињеницу да је Уставни суд БиХ, поступајући по захтеву Бакира Изетбеговића за оцену уставности одредаба Закона о празницима Републике Српске, суштински из истих разлога из којих је такав захтев био поднет и крајем 2006. године, поступао по „пресуђеној ствари“. Наиме, крајем 2006. године Уставни суд Босне и Херцеговине је својом одлуком број У. 4/04 утврдио да одредбе чл. 1 и 2 тадашњег Закона о славама и светковинама Републике Српске нису биле у складу са Уставом БиХ. Утврдивши неуставност, Уставни суд БиХ је Народној скупштини Републике Српске оставио рок од 6 месеци од дана објављивања Одлуке у службеном гласнику да Закон о славама и светковинама усагласи са Уставом БиХ, сходно обавезним упутствима и примједбама Уставног суда, као и да у истом року о предузетим мјерама, са циљем извршења судске Одлуке, извести Уставни суд БиХ.

Извршавајући одлуку Уставног суда Босне и Херцеговине, Народна скупштина Републике Српске је 30. маја 2007. године, донела Закон о празницима. Након што је Уставни суд БиХ обавештен о доношењу новог Закона о празницима, исти је констатовао да је нови Закон у целости усклађен са Уставом Босне и Херцеговине, те да је Република Српска доношењем тог Закона предузела све мере са циљем извршења претходне одлуке Уставног суда, која се тиме сматрала извршеном. Којићева закључује да је Бакир Изетбеговић поднио нови захтев за оцену уставности одредаба Закона о празницима суштински из истих разлога из којих је такав захтев био поднет и први пут.

Суђење по „пресуђеној ствари“ је додатни аргумент Српској да је право потпуно маргинализовано у овом случају и да је Уставни суд донио политичку одлуку. Најава коју је јавно изнео један од судија овог суда, да би Уставни суд могао усвојити жалбу Републике Српске по наведеној пресуди, указује на политичку нагодбу, како би Народна скупштина повукла одлуку о спровођењу заказаног референдума. То и да се догоди, бројни проблеми ће остати, и само је питање времена када ће Изетбеговић истом суду поднети захтјев за преиспитивање назива Републике Српске, на пример. БиХ ће се поново наћи у истом вртлогу, јер се константно игнорише политичка воља једног конститутивног народа. Зато је једини исправан одговор на политичку инструментализацију Уставног суда, који је уместо да буде заштитник устава постао уставотворац, референдум.

Пише: Предраг Ћеранић, експерт за безбедност

(Правда)

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ГАЗЕТА ПРОМО ВИДЕО