Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(апр 29, 2020)
Високи представник Европске уније Жозеп Борел је оценио да ће криза библијских размера погодити Европу и свет због епидемије корона вируса, "а земље у развоју ће изгубити све приходе, будући да је дошло до краха извоза, цене нафте и сировина, туризам је стао, исто као и дознаке економских емиграната".
   |    (апр 29, 2020)
Жеља Сједињених Држава да организују нову трку у наоружању велика је грешка и погрешна процена Пентагона и Вашингтона и сигурно ће довести до формалног и званичног настанка војног савеза између Русије и Kине.
   |    (апр 29, 2020)
Чињеница да се земљин пол помера и иде ка Русији узнемирила је многе на Западу чак и врло озбиљне научнике који у томе виде заверу Русије. Да ли сте знали да се магнетни северни пол планете Земље за две године помери за растојање између Београда и Новог Сада.
   |    (апр 22, 2020)
Амерички инвеститор и милијардер Џорџ Сорош сматра да Европска унија у циљу борбе против ковида 19 и опоравка од последице пандемије треба да предузме мере какве се обично предузимају само изузетно у кризним временима, а које подразумевају издавање и продају обвезница без рока доспећа за које није потребно отплаћивати њихову номиналну вредност.
   |    (апр 21, 2020)
Министар одбране Александар Вулин каже да су у два инцидента у мигрантским центрима, у Адашевцима и у Крњачи, војници пуцали у ваздух, како би смирили ситуацију.
   |   

ЋЕРАНИЋ: НЕКО ИПАК СТРАЖУ ЧУВА

Договор министара унутрашњих послова Републике Српске и Србије, Драгана Лукача и Небојше Стефановића, о заједничкој вежби специјалних јединица, најбољи је одговор на паљење застава Србије и све безбедносне импликације које емитују босански параџемати и пристигли повратници са сиријског ратишта.

Министарство унутрашњих послова има одговоре на сваку безбедносну претњу, поручио је министар Лукач. Најављено је да ће заједничка вежба Специјалне антитерористичке јединице и Жандармерије Србије, и Антитерористичке јединице Републике Српске, бити одржана током августа, а циљ је да се покаже обученост и спремност за деловање у сложеним условима и комплексним околностима извршења терористичког дејства, и неутралисања оних који би се на та дејства могли одлучити.

Током августа специјалци Српске одлазе на обуку у Москву, а истовремено у Бања Луку из Израела треба да стигну инструктори од којих цели свет настоји да научи како се треба носити са терористичком претњом. И док Муп Српске даје максимум у сагледавању опасности које Српској потенцијално прете, и придаје велику важност превентивним мерама које те опасности треба да осујете, у Сарајеву је по трећи пут скинут са дневног реда седнице Савета министара предлог министра Мектића о конституисању новог тела које би се, с њим на челу, бавило тероризмом. Драган Мектић, министар безбедности у Савету министара БиХ, због сарадње против тероризма није ишао ни у Београд, ни у Москву, ни у Тел Авив.
 
Током сусрета Драгана Мектића и министра унутрашњих послова и првог потпредседника Владе Саудијске Арабије, престолонаследника Мухаммада бин Наyеф бин Абдулазиз ал Сауда, одржаном у Ријаду средином маја ове године, нарочито је указано на успешну размену информација и заједничку борбу против тероризма, а министар Мектић није крио своје одушевљење мерама које Саудијци примењују. Заиста је за похвалу Мектићев успех да у Саудијској Арабији, која слови за главног спонзора и извозника тероризма, нађе партнера. Следећи министров подухват вероватно ће бити одлазак у Катар, а није искључена ни посета Раки, престоници тзв. Исламске државе. У Мектићевој визури са свима је сарадња пожељна само не са онима у Москви, Београду и Бањој Луци.
 
Дефинитивно, Мектића и пратеће вокале из скупштинских клупа који му дају подршку, више не треба узимати за озбиљно. Безбедносне претње које су се надвиле над Српском нису мале, али је и штит који гради Министарство унутрашњих послова све чвршћи и шири, а након окончане обуке по основу договорене сарадње са више светских центара, постаће непробојан.

Аутор: Предраг Ћеранић, експерт за безбедност

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

98187093 262121271815911 5764122891809456128 n

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ЈА ВОЛИМ СРБИЈУ