Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(феб 26, 2021)
Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да су се лидери Европске уније сагласили о неопходности увођења сертификата о вакцинацији.
   |    (феб 18, 2021)
Јенс Столтенберг сматра да НАТО треба да постане платформа за политички дијалог „свих држава које са земљама алијансе имају иста размишљања“. Овоме је додао: да те земље треба да се заједно са НАТО супротставе Русији и Кини.
   |    (феб 18, 2021)
Србији неће бити понуђен ни „смоквин лист“ да се одрекне Косова, каже Срђа Трифковић, спољнополитички уредник часописа „Хрониклс“, поводом изјаве бившег команданта НАТО, генерала Веслија Кларка да је „узајамно признање Србије и Косова“ званична политика америчке администрације и да ће Београд пре или касније морати на то да пристане.
   |    (феб 18, 2021)
Ова изјава долази усред све веће забринутости да су постојеће вакцине мање ефикасне против јужноафричког и бразилског соја короне.
   |    (феб 18, 2021)
Новинарка објаснила шта тачно значе речи Лаврова о прекиду односа између Русије и ЕУ. Русија мора да искористи шансу која јој се указала и да промени формат односа са Европском унијом, који су одавно изгубили смисао и корист.
   |   

БРЕГЗИТ - ВОЉА НАРОДА ИЛИ ПРОЈЕКАТ?

Било је више наговештаја да ће Британија напустити ЕУ – како би се сачувала. То смо, између осталог, наговестили у тексту „Хибридни рат неће наудити Русији“ који је 13.04. ове године објављен на српској страници Фонда стратешке културе из Москве: „Због хибридног рата прва је поклекнула ЕУ. Да ли звучи чудно што је британски премијер Камерон наложио специјалне активности за дочек колапса евра? Значи, ЕУ се распада и то у хаосу.“

У више колумни указивали смо да ће ЕУ неминовно доживeти реконфигурацију и да су САД, као једини начин да ЕУ опстане, прихватили свођење на њено језгро, односно земље које су основале Европску економску заједницу (ЕЕЗ). Уосталом, референдум са оваквим исходом у Великој Британији не би био могућ без сагласности САД. Када је Обама недавно у Лондону разговарао са Камероном, иако су медији створили утисак да је посета била у функцији убеђивања Британаца да остану у европској заједници, разговор се више тицао Трансатланског трговинског споразума (ТТИП), односно разматрања могућности како да се Лондон сачува од негативног ефекта овог смртноносног уговора намењеног ЕУ. Значи, Брегзит је пројекат, а не воља народа.  

 

Што се тиче пријема нових чланица у ЕУ, попут Србије и Босне и Херцеговине, оне у ЕУ, и да није било Брегзита, не би биле примљене. Сада је ваљда очито да проширења ЕУ неће бити и да су „евроатланске интеграције“ биле, у ствари, „атланске“, а не „евро“. То је био пут у НАТО. Уједно, и доказани модел отимања суверенитета од Србије и Републике Српске. Колико су нас само британске дипломате убеђивале да на одређене уступке (Косову, или политичком Сарајеву) морамо пристати зарад „евроатланских интеграција“ или, још лепше речено, „пута у ЕУ“, а да ни сами у ЕУ нису веровали. Маске су сада пале. У политичком дискурсу вероватно ће и даље бити присутне флоскуле о путу у ЕУ, од којег се „неће одустати“ итд. Међутим, први конкретан потез, који говори да после Брегзита више ништа није исто, повукла је Република Српска, која је одбила адаптацију Споразума о придруживању, јер „наноси несагледиву штету прерађивачкој индустрији и пољопривредној производњи“.

„Прихватањем адаптираног споразума Европа се одриче осам, а БиХ 80 милиона евра годишње. 210 милиона марака су диреткни губици Републике Српске, а губици у радним местима и свему осталом, немерљиви су“, закључили су представници власти, привреде и прозвођача Републике Српске. Младен Иванић, српски члан Предсједништва БиХ, тражио је став Владе Српске, и нагласио да ће се њим руководити приликом гласања у Председништву о адаптираном Споразуму о придруживању. Став Српске је јасан, а они, којима ни овог пута ништа није било јасно, налазе се у Савезу за промене, чији представници се нису одазвали позиву председника Српске на састанак на коме се расправљало о овом веома важном питању за Републику Српску.

Аутор: Предраг Ћеранић, професор и саветник министра унутрашњих послова Републике Српске

Извор: Правда

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

98187093 262121271815911 5764122891809456128 n

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ЈА ВОЛИМ СРБИЈУ