Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(јан 16, 2020)
НАТО тренутно не поседује средства противракетне одбране која би могла да се супротставе руском систему „Искандер М“ због његове покретљивости, малих димензија и могућности да користи две врсте ракета, сматра војни стручњак Дмитриј Дрозденко.
   |    (јан 16, 2020)
Стручњаци Роскосмоса осмислили су начин како да онемогући другим земљама да преко сателита шпијунирају активности на њеној територији, саопштено је из ове руске свемирске агенције.
   |    (јан 16, 2020)
Цариградски патријарх Вартоломеј решио је да забије нож у леђа Српској православној цркви „легализацијом раскола у Северној Македонији“, одлучивши да се стави у функцију политичких елита које користе религију у својим играма, изјавио је портпарол Московске патријаршије Владимир Лејгода.
   |    (јан 16, 2020)
Државна дума Русије је за новог премијера Руске Федерације именовала Михаила Мишустина.
   |    (јан 16, 2020)
Владимир Путин предложио је велике уставне измене, а један од кључних предлога је приоритет националног права над међународним. Експерти објашњавају да је логично да у Русији руски закони буду изнад међународног права, с обзиром да у једној сувереној држави туђе норме не треба да буду јаче од закона те земље.
   |   

ЛИНГВИСТИ ПОРУЧУЈУ: БОСАНКИ/БОШЊАЧКИ ЈЕЗИК НЕ ПОСТОЈИ

Бошњачки, посебно под именом босански језик, лингвистички не постоји, поручују српски лингвисти који су дигли глас против отимања српског писма и језика. "Ово питање поново је отворила прича о судским тумачима и експертима за бошњачки језик, за који чак и бошњачки лингвисти кажу да не постоји, јер нема довољно елемената који би га разликовали од српског језика", изјавио је за Новости др Срето Танасић, директор Института за српски језик Српске академије наука и уметности.

Саговорник "Новости" објашњава да је држава одавно погрешила, посебно када је у време, док је министар просвете био Слободан Вуксановић, потписано увођење босанског језка у школе. Тада их нико није консултовао, а после је, објашњава, било касно.

Oдбор за стандардизацију српског језика закључио је да су српски и тзв. босански/бошњачки језик само различити по имену и да зато нема основа за посебне судске тумаче, уџбенике и наставу јер сви који знају српски језики, знају подједнако добро и "бошњачки" и обратно.

"Да би два језика била посебни језици, они морају да буду различити по лингвистичким критеријумима", поручују српски лингвисти. То није случај са тзв. "босанским језиком" када се посматра у односу на српски, јер и бошњачки лингвисти тврде да су "босански" и српски језик различити само по имену, али да је према лингвистичким критеријумима реч о истом језику.

"Будући да Европска повеља о регионалним или мањинским језицима прописује да се мањинским језиком може прогласити само језик који је различит од званичнног језика те државе, а да су српски и тзв. "босански" само различита имена истог језика, јасно је да "босански" не може имати ни лингвистички ни правни, него само симболички статус посебног језика", поручује струка. 

Отимачина српског језика и даље ће да буде настављена у Федерацији БиХ јер већ од фебруара 2017. најављују како ће да почну припреме односно писање граматике "босанског" који је како тврде српски лингвисти чиста копија српког језика.

Тамошњи муслимански лингвисти који су у процесу свог школовања изучавали тадашњи српско-хрватски, данас су под притиском бошњачких политичара најгласнији борци за измишљени и исполитизовани тзв. "босански" језик који желе да наметну свима у БиХ.

Отишли су толико далеко да чак оптужују Вука Стефановића Караџића да је покрао њихову тзв. "босанчицу" како би створио српски језик. Нажалост, све ове лаже данас уче њихова деца која ће сутра учити своју децу промовишући историјске фалсификате којима се морамо одупрети свим могућим средствима. 

Маријана Михаиловић, Агенција "Газета"

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ